Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Obiectiv: revigorarea tenului la inceput de primavara

11 martie 2013
Share

Uneori, chiar si o piele bine ingrijita poate sa iasa usor „sifonata” din confruntarea cu sezonul rece, insa exista masuri pe care le putem lua astfel incat sa ne putem bucura cum se cuvine de sosirea primaverii. 

Pentru a reda stralucirea tenului, sunt recomandate cremele si mastile exfoliante, insa nu in exces, deoarece este posibil ca temperaturile scazute din timpul iernii sa fi afectat pielea, care devine astfel mai vulnerabila la factorii iritanti.

Putem aplica, de exemplu, o crema exfolianta blanda cu beta-hidroxiacizi sau acid glicolic, seara, dupa demachiere. Putem extinde ritualul de exfoliere la nivelul intregului corp, nu doar al fetei si decolteului. Insa, si in acest caz, este bine sa evitam frecarea si exfolierea insistenta, deoarece putem obtine rezultate nedorite: iritatie si inflamatie locala. Pentru curatarea si demachierea fetei sunt ideale produsele delicate, neparfumate, care nu degreseaza exagerat pielea.

Primavara este prin excelenta anotimpul renasterii. Dupa o iarna destul de capricioasa, pielea noastra are nevoie de putin ajutor si din partea noastra. In primul rand, are nevoie de hidratare. Astfel, putem alege produse hidratante cu o textura usoara, dar care sa contina si protectie solara, pentru ca zilele insorite ne vor scoate cu siguranta din casa.

Hidratare si protectie solara

Pentru fata, putem alege un produs hidratant cu o textura mai usoara (lotiune, crema-gel sau un ser hidratant), in timp ce pentru alte zone ale corpului, predispuse la xeroza (de exemplu, gambele), nu trebuie renuntat la cremele nutritive pe care le-am folosit in timpul iernii. Acum ca avem din nou parte de zile insorite, petrecem mai mult timp in exterior, insa expunerea intensa poate duce la aparitia sau accentuarea petelor pigmentare (pistrui, melasma) sau, uneori, poate fi motivul declansarii unor afectiuni rare, de exemplu, eruptia polimorfa la lumina (leziuni care apar numai pe regiunile neacoperite, dupa o expunere mai intensa la soare). Cea mai comoda varianta este alegerea unei creme hidratante de zi care contine si un ecran solar, recomandarea fiind in general in jurul valorii SPF 30 (respectiv SPF 50 pentru pielea cu anumite probleme, de exemplu cu melasma).

Ingrijire speciala pentru cei predispusi la acnee. Deoarece vremea o permite, acum se produce reluarea activitatilor care implica mai mult efort fizic, acestea fiind benefice pentru trup si psihic, insa transpiratia excesiva se poate solda cu eruptii acneiforme. De aceea, este bine sa facem dus imediat dupa efort si sa curatam fata cu produse speciale , pentru a reduce riscul. Echipamentele prea stramte pot interveni si ele, prin frecarea si iritarea pielii, un rezultat posibil fiind acneea mecanica. Solutia: haine lejere, din fibre naturale, care permit circulatia libera a aerului. De asemenea, odata cu incalzirea vremii, pielea grasa incepe sa secrete mai mult sebum, asa ca putem folosi preventiv produse de curatare care contin acid salicilic, pentru a reduce probabilitatea unui puseu de acnee.

 

Deoarece in aceasta perioada incepem sa intram in contact cu diverse polenuri, ne putem confrunta cu simptomele suparatoare ale rinitei si conjunctivitei alergice, dar si cu manifestarile cutanate ale alergiei: zone cu roseata, mancarimi, eruptii urticariene. Consultarea unui medic alergolog sau dermatolog este benefica, pentru stabilirea conduitei optime.

Dr. Madalina Geanta

Medic specialist dermato-venerologie 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.