Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Par uscat si fragil? Redati-i sanatatea

8 ianuarie 2013
Share

Si in anotimpul rece trebuie sa acordam parului aceeasi atentie ca si in restul anului. Desigur, temperaturile scazute ne pot afecta podoaba capilara si, de aceea, sunt necesare o serie de masuri deloc complicate, dar foarte utile, care ne pot asigura un confort personal corespunzator.

In cele ce urmeaza, va prezentam principiile generale in ceea ce priveste ingrijirea parului iarna. De la bun inceput trebuie subliniat ca acestea sunt recomandari pentru situatiile comune, iar ori de cate ori intervine o patologie evidenta la nivelul scalpului (cadere accentuata a parului, ingrasare exagerata, matreata abundenta, mancarimi constante etc.) trebuie mers la dermatolog pentru a beneficia de diagnosticul si tratamentul adecvat.

Daca samponul face prea multa spuma, inseamna fie ca ati pus prea mult, fie ca este unul cu actiune puternica. Acesta va irita scalpul si va genera o reactie la nivelul glandei sebacee, soldata cu exces de sebum (parul se va ingrasa suplimentar). In cazul parului vopsit, puteti folosi sampoane care mentin culoarea.

  • Spalatul

Nu se recomanda spalarea zilnica a parului, este suficient un ritm de 2-3 spalari pe saptamana. Folositi apa calduta si nu foarte fierbinte, si nu este nevoie de cantitati mari de sampon. Acesta trebuie adaptat firului de par:

  • Pentru parul uscat, este indicat un sampon hidratant+balsam;
  • Pentru parul gras, se foloseste un sampon special;
  • Parul deteriorat are nevoie de un sampon bogat in nutrienti (vitaminele B 5-6-8);
  • Pentru matreata este nevoie de un sampon special.

Efectuati un masaj bland de la ceafa spre restul scalpului 2-3 minute, dupa care clatiti bine, dar varfurile cu apa rece. Daca aveti parul gras, puteti sa va spalati numai o data pe saptamana sau sa folositi un sampon usor, de utilizare zilnica.

  • Uscarea

Este bine sa va uscati normal, fara uscatorul de par. Nu este recomandata placa de par, deoarece deshidrateaza firul, care devine casant si se poate rupe usor.

  • Periajul

Este bine sa va periati inainte de a va spala (in acest fel se indeparteaza celulele moarte si se descurca firele). Periajul trebuie sa fie bland pentru a realiza descurcarea firelor si a impiedica despicarea varfurilor. Nu periati parul ud, deoarece se poate rupe. In cazul parului gras, periatul poate intinde sebumul care irita scalpul.

  • Purtati caciuli sau palarii

Pe de-o parte, este bine sa aveti o protectie contra temperaturilor scazute, deoarece firul de par poate ingheta, devenind casant. Pe de alta parte, trebuie stiut ca folosirea in exces a caciulilor sau palariilor poate comprima scalpul si impiedica circulatia normala. 

Tunsul este recomandat mai des, la 6-8 saptamani. Daca uscati totusi cu foehn, folositi inainte un balsam de tip „leave in” si reglati aparatul la o temperatura medie sau tineti-l mai departe. Parul uscat poate beneficia de balsam, dar nu se aplica la radacina.

Mancati sanatos: alimente bogate in complexul vitaminic B (ficat, peste, galbenus, masline, cereale integrale, porumb, legume). Acidul pantotenic (B5) stimuleaza cresterea firului, piridoxina (B6) intareste firul, biotina (B8) regleaza secretia de sebum.

Dr. Constantin-Venerus Popa

Medic primar dermato-venerologie

Centrul Medical Medsana

www.medsana.ro

#tags   \   , , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.