Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Substante chimice controversate din produsele de ingrijire personala

7 august 2012
Share

Din rutina de ingrijire a oricarei persoane fac parte sampoanele, sapunurile, balsamurile de par, deodorantele, tot felul de lotiuni, iar in ceea ce priveste femeile trebuie sa adaugam rimelul sau fondul de ten. Si lista nu se opreste aici. De obicei, femeile folosesc intr-o cantitate mai mare produsele de ingrijire, chiar fara sa isi dea seama, iar asta se reflecta cel mai bine pe rafturile cu produse de profil. Daca veti consulta cu atentie etichetele acestor produse, veti observa cu siguranta termeni precum parabeni, bisfenol A sau ftalati.

Cum actioneaza insa aceste substante asupra sanatatii si frumusetii? In Statele Unite, de exemplu, peste 10.000 de substante chimice sunt utilizate in produsele de ingrijire personala. Multe dintre acestea sunt folosite insa in cantitati mici si nu sunt considerate periculoase. Cu toate acestea, efectele pe termen lung nu au fost testate.

 

Bisfenolul A si ftalatii

 

Aceste substante pot dauna sistemului endocrin, deoarece pot ajunge direct prin piele in sistemul circulator al sangelui, trecand de barierele de protectie ale intestinului si ficatului. Chiar mai important, toxinele se pot acumula in organism, nefiind eliminate la fel de repede asa cum patrund in organism, un proces numit bioacumulare. Asadar, chiar si in doze mici, daca sunt utilizate frecvent, aceste substante pot duce la acumularea unor concentratii periculoase. Se pare ca bisfenolul A este substanta care ii ingrijoreaza cel mai mult pe specialisti, mai ales pentru ca este extrem de utilizat in realizarea produselor cosmetice si ambalajelor acestora. In urma mai multor studii, s-a descoperit ca expunerea la aceasta substanta poate avea efecte negative in ceea ce priveste procesul de dezvoltare al copiilor. De asemenea, ftalatii pot fi si ei periculosi pentru copii, deoarece pot provoca alergii, astm sau ADHD si sunt intalniti intr-o gama larga de produse: oja, parfumuri si in produsele pentru copii.

 

Cu cat veti utiliza mai multe produse, cu atat va creste nivelul ftalatilor in organism, iar femeile insarcinate pot intampina probleme in ceea ce priveste dezvoltarea fatului. Se pare ca aceste ingrediente actioneaza precum estrogenul in organism, putand avea efecte secundare destul de periculoase. Hormonii nu controleaza doar dezvoltarea, ei sunt legati, de asemenea, de greutatea unei persoane sau de sistemul imunitar. Ftalatii sunt asociati cu niveluri scazute de testosteron, diabet de tip 2 la barbati, iar bisfenolul A cu problemele cardiovasculare si cu cresterea in greutate la femei.

 

Ceea ce nu inteleg in general oamenii este faptul ca ftalatii sunt o familie de substante chimice si pot avea activitati biologice diferite. Potrivit expertilor de la Centrul Medical Mount Sinai, unii ftalati nu prezinta niciun efect advers, insa cel mai indicat ar fi sa cititi etichetele produselor atunci cand va achizitionati ceva, iar firmele producatoare de cosmetice ar trebui sa gaseasca diferite moduri astfel incat sa inlocuiasca aceste substante.

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.doctoroz.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.