Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Parul carunt – cauze

24 iulie 2012
Share

Odata cu aparitia primelor riduri, oamenii se asteapta si la albirea parului ca parte a procesului de imbatranire. Insa ce spuneti despre acei oameni al caror par incepe sa albeasca la varsta de 20 sau de 30 de ani?

Sa fie oare stresul de vina sau este vorba despre gene? Cercetatorii au lucrat indelung pentru a-si da seama care este motivul pentru care parul albeste si daca exista ceva care ar putea impiedica acest lucru.

 

Parul incepe sa incarunteasca atunci cand celulele numite melanocite din foliculii de par inceteaza sa mai produca proteina numita melanina care da culoarea firului de par. Fara melanina, parul ar fi alb, asadar nuanta de gri este o combinatie intre firele de par pigmentate si firele de par albe.

 

De ce albeste parul?

 

Exista doua tipuri de melanina, melanina de culoare inchisa care da pigmentul negru sau maro al parului si melanina de culoare deschisa care da nuanta roscata sau blonda. Combinatia intre cele doua tipuri de melanina determina nuanta naturala a parului. Oamenii de stiinta incearca sa afle de ce melanocitele nu mai produc melanina pe masura ce imbatranim, insa deocamdata acest lucru nu a fost inca rezolvat. Ar putea sa fie vorba despre ceasul biologic al ADN-ului care dicteaza melanocitelor cand sa se opreasca, fie o alta combinatie de factori.

 

Varsta la care parul incepe sa devina grizonat este determinata probabil de genele fiecarei persoane. Daca acest proces a inceput destul de devreme la parinti, probabil ca acelasi lucru vi se va intampla si dumneavoastra. Pentru moment, firele de par gri reprezinta o parte naturala a procesului de imbatranire. Contrar credintei populare, faptul ca va feriti de stres nu va impiedica procesul. Pana acum, stiinta nu a reusit sa detecteze daca exista vreo legatura intre stres si albirea parului. De asemenea, ideea ca acest lucru ar putea fi provocat de o trauma sau de un soc este pana la ora actuala un mit.

Insa exista cateva dovezi ca albirea parului este legata de cativa factori care nu au nicio legatura cu imbatranirea. Printre acestia se numara:

Anumite afectiuni medicale, cum ar fi bolile tiroidiene si scleroza multipla;

Anumite virusuri;

Nutritia incorecta sau lipsa anumitor vitamine in organism;

Anumite toxine din mediu;

Tratarea anumitor persoane cu terapie cu raze X.

 

Daca sunteti femei, in cazul dumneavoastra aspectul inestetic al parului poate fi rezolvat mai usor. Nu trebuie decat sa folositi vopseaua de par, dar nu mai des de o data la o luna, deoarece acest lucru poate dauna parului. In foarte multe culturi, imbatranirea este un simbol al intelepciunii, al experientei, asa ca nu trebuie sa va simtiti inconfortabil. Culoarea alba a parului nu are nimic de-a face cu o imagine neglijenta. O femeie ingrijita poate arata foarte bine chiar daca podoaba capilara este alba. Important este sa va simtiti bine in pielea dumneavoastra.

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.