Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Soarele si sanatatea pielii: afectiuni provocate si agravate de ultraviolete

25 iunie 2012
Share

Desi o veche zicala spune ca „unde nu intra soarele, acolo intra boalele”, experienta recenta contrazice partial intelepciunea populara. Exista numeroase afectiuni dermatologice in aparitia carora sunt implicate razele ultraviolete (UV): arsurile solare, dermatozele fototoxice, acneea etc.

In unele cazuri, soarele are un rol cauzator (de sine statator sau impreuna cu alti factori), iar in altele, joaca doar un rol revelator. De aceea, este foarte important sa evitati expunerea prelungita la soare si in intervalele orare in care acesta este periculos (11:00-16:00) si sa folositi creme cu factor de protectie (SPF) inalt. Totodata, fiti atenti ca produsele cu SPF sa ofere protectie contra UVA si UVB.

In cele ce urmeaza, va prezentam cateva dintre afectiunile dermatologice care pot fi provocate sau potentate de expunerea la ultraviolete.

 

Arsura solara

Este cea mai frecventa dermatoza fotoindusa, fiind usor de recunoscut. Pe zona „uitata” la soare apar roseata, edem, veziculo-bule, usturime suparatoare. In cazurile severe se pot asocia: febra, frisoane, durere de cap, greata, varsaturi. Arsurile solare din copilarie sunt unul dintre factorii de risc ai melanomului (cancerului de piele)!

 

Eruptia polimorfa la lumina

Debuteaza dupa expunerea la soare, mai ales la femeile tinere cu pielea deschisa. Tipic, apare primavara/vara/dupa solar, pe zonele „neobisnuite” cu soarele (trunchi, membre), in timp ce zonele expuse frecvent (fata, gatul) sunt crutate. Se vindeca in 7-10 zile, dar se poate repeta in primavara/vara urmatoare. Leziunile pot fi pete rosii, papule sau vezicule, insa la aceeasi persoana se observa un singur tip de leziuni.

 

Urticaria solara sau „alergia la soare”

Este o afectiune rara, ce se manifesta la cateva minute dupa expunerea la soare. Apar pete rosii reliefate, fugace, pruriginoase. La cateva ore dupa intreruperea expunerii la UV, eruptia dispare.

 

Dermatozele fototoxice si fotoalergice

Cand soarele interactioneaza cu substante fotosensibilizante (ingerate sau aplicate pe piele), rezulta dermatita fototoxica. Atentie la expunerea la soare atunci cand luati medicamente: unele antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene etc. O forma particulara este fitofotodermatita: pielea intra in contact cu unele plante (telina, pastarnac, citrice) si apoi este expusa la soare. Rezultatul: apar roseata, bule cu lichid, adesea dispuse liniar si asociind mancarime intensa, chiar durere.

Dermatozele fotoalergice seamana cu cele fototoxice, dar sunt mai rare si apar exclusiv la cei alergici la anumite substante (ingerate sau aplicate pe piele). Este necesara expunerea anterioara la substanta respectiva (sensibilizarea).

Soarele este implicat in aparitia tuturor celor trei tipuri principale de cancer cutanat: carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular si melanomul malign. Cele mai importante semnale de alarma pentru melanom sunt: modificarile dimensiunii, formei sau culorii alunitelor sau altor leziuni cutanate. Depistarea precoce a melanomului se bazeaza pe identificarea factorilor de risc si prin intermediul dermatoscopiei, metoda neinvaziva care permite vizualizarea in detaliu a suprafetei leziunilor cutanate.

 

Lupusul eritematos este accentuat de expunerea la soare

Este o boala autoimuna ce afecteaza mai ales femeile, fiind caracterizata prin fotosensibilitate. Poate avea manifestari cutanate variate, dar cel mai des apare o eruptie in forma de fluture la nivelul nasului si al obrajilor. Initial, predomina roseata, ulterior se adauga scuame si atrofie cutanata.

 

Persoanele cu vitiligo trebuie sa evite expunerea la soare

Leziunile de vitiligo sunt pete decolorate ce au contur net, asimptomatice. Nu se recomanda expunerea la soare, deoarece, la nivelul leziunilor, melanocitele au fost distruse, astfel incat nu se mai poate realiza fotoprotectia si pot aparea arsuri severe.

 

Acneea, cuperoza, herpesul – afectiuni dermatologice accentuate de soare

Bronzarea fetei poate masca temporar leziunile de acnee, insa, pe termen lung, efectul soarelui nu pare a fi unul benefic. In cuperoza, soarele actioneaza atat prin intermediul ultravioletelor, cat si prin cel al radiatiilor infrarosii, agravand manifestarile tipice: eritemul si vasele dilatate de la nivelul fetei. Eruptiile de herpes labial pot avea drept factor declansator expunerea la soare, deoarece ultravioletele pot deprima tranzitoriu celulele efectoare (celule care neutralizeaza si distrug particulele virale) ale sistemului imun.

 

 

Dr. Madalina Geanta

Medic specialist dermato-venerologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.