Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Bataturi? Pantofii nepotriviti sunt de vina

13 aprilie 2012
Share

Se intampla de obicei ca, atunci cand trecem de la un anotimp la altul, sa ne schimbam implicit si incaltamintea. O persoana face mii de pasi zilnic, iar picioarele sunt supuse presiunii excesive.

Incaltamintea noua, cea pe care nu am mai purtat-o de ceva timp sau cea nepotrivita este de obicei cauza aparitiei bataturilor, extrem de neplacute si inconfortabile. Batatura sau basica este un sac plin cu lichid care se formeaza intre straturile de piele. Basicile pot varia in dimensiune si, de fiecare data cand veti pasi, mersul va deveni un chin.

Pantofii nepotriviti, activitatile sportive, transpiratia excesiva a picioarelor, precum si unele reactii alergice sunt de obicei cauzele principale ale formarii bataturilor. Cand pantoful este incomod, pielea este presata, iar stratul de la suprafata se ingroasa, iritand tesuturile de dedesubt.

Cum alegeti pantofii potriviti?

Criteriile estetice sunt in general principalul motiv pentru care femeile aleg pantofi cu un numar mai mic, fara sa se gandeasca si fara sa reflecteze aspra faptului ca, pe parcursul zilei sau dupa perioade lungi de mers pe jos, picioarele se pot umfla. Nici cand pantofii sunt prea mari nu este un lucru bun, deoarece piciorul aluneca si se freaca de pantof. Pentru activitatile zilnice, renuntati la pantofii cu toc inalt, deoarece sporesc presiunea asupra piciorului.

Atunci cand faceti sport, este indicat sa va achizitionati pantofii potriviti, care sa nu fie rigizi mai ales atunci cand practicati sporturi precum tenisul. O pereche noua de pantofi sport trebuie purtata treptat, astfel incat sa se adapteze formei piciorului si modului de a pasi. Sosetele sunt si ele importante, deoarece, daca sunt de buna calitate si fara cusaturi groase, va pot proteja.

Evitati aparitia bataturilor!

Pentru a evita aparitia bataturilor inestetice si pe deasupra dureroase, incaltati-va cu pantofi comozi, cu talpa moale, iar pe timpul verii, fie ca sunteti femeie sau barbat, purtati sandale astfel incat piciorul sa poata respira. Atunci cand mergeti la cumparaturi, faceti intotdeauna cativa pasi pentru a va da seama cum simtiti pantofii in picioare atunci cand mergeti. La fel de important este si felul in care pasiti, pentru ca un mers incorect poate produce bataturi intr-o anumita regiune.

Cum ne tratam?

Niciodata nu trebuie sa spargeti basicile pentru ca se pot infecta foarte usor. Daca totusi acest lucru se intampla, trebuie sa utilizati un antiseptic si un pansament steril pentru a dezinfecta zona. Nu trebuie sa incercati sa le rupeti, sa umblati la ele, ci monitorizati-le permanent astfel incat sa nu se infecteze. Le puteti da cu rivanol, iar seara, inainte de culcare, cu ulei de ricin. In timpul zilei nu uitati sa va puneti un pansament. Evitati sa purtati perechea de pantofi care v-a creat neplaceri pana ce basica nu se vindeca.

Ruxandra Raica

Sursa: www.health24.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.