Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Solarul: de ce nu este indicat?

5 aprilie 2012
Share

Folosirea frecventa a solarului poate determina ca rata de incidenta a cancerului de piele sa fie de opt ori mai crescuta in cazul persoanelor care frecventeaza saloanele de bronzare. Cele mai predispuse la aparitia melanomului, cel mai grav tip de cancer al pielii, sunt femeile sub 40 de ani care obisnuiesc sa mearga la solar pentru a-si mentine bronzul in extrasezon.

In urma unui studiu, cercetatorii americani de la clinica Mayo au descoperit ca persoanele care abuzeaza de sedintele la solar au cu 74% mai multe sanse de a dezvolta melanom. Cu toate acestea, femeile continua sa le foloseasca, expunandu-se actiunii razelor UV, ceea ce duce la aparitia anumitor modificari in structura ADN-ului si la instalarea unor atipii celulare care favorizeaza cancerul de piele.

De asemenea, efectele nocive ale solarului includ: scaderea imunitatii, imbatranirea pielii, aparitia ridurilor cauzate de pierderile de colagen subcutanate, deteriorarea firului de par etc.

Secretul bronzului de durata? In niciun caz solarul

Legatura dintre solar si efectele negative ale acestuia asupra organismului au determinat autoritatile din 25 de state din America sa interzica tinerilor sub 18 ani folosirea lui, avand acces la solar doar daca sunt insotite de o persoana majora sau cu acordul scris al acesteia.

Cancerul de piele este cel mai comun tip de cancer intalnit in Statele Unite, afectand circa unul din cinci americani.

Desi nu exista statistici oficiale privind numarul romanilor care sufera de cancer de piele, medicii dermatologi subliniaza ca incidenta in ultimii ani a cancerelor cutanate a crescut semnificativ, principalii factori de risc fiind expunerea prelungita la soare fara protectie contra ultravioletelor, utilizarea excesiva a solarului si alimentatia dezechilibrata, bogata in grasimi.

Folositi creme cu factor de protectie solara!

Fundatia Americana contra Cancerului de Piele recomanda reducerea sau chiar inlocuirea sedintelor de solar cu expunerea prudenta la lumina naturala a soarelui. Iar cand vine vorba de protectie solara, trebuie sa avem intotdeauna la indemana creme sau lotiuni cu SPF (factor de protectie solara) 15 pentru activitatile zilnice sau SPF30 pentru expunerea in aer liber pentru perioade mai lungi.

Paula Rotaru

Sursa: www.examiner.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.