Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Nu scapati de acnee? 7 obiceiuri care o intretin

13 decembrie 2017
Share

Multe doamne, domnisoare, chiar domni se confrunta cu neplacuta afectiune care poarta numele de acnee. In cazul in care nu stiati, si predispozitia genetica joaca un rol important in manifestarea ei.

Cu toate acestea, acneea poate fi provocata si intretinuta de anumite obiceiuri de zi cu zi pe care trebuie sa le identificam si la care trebuie sa renuntam la timp!

 

1. Cremele cu ingrediente sintetice pot agrava acneea

Aveti mare grija la produsele cosmetice! Nu folositi lotiuni tonice cu alcool sau sapunuri cu rol de curatare a tenului predispus la acnee, deoarece nu fac decat sa stimuleze si mai mult secretia de sebum. In plus, cititi cu atentie etichetele. Trebuie evitate produsele care contin ingrediente sintetice sau coloranti artificiali ce pot irita tenul. Totodata, optati pentru preparatele non-comedogene (nu provoaca puncte negre sau cosuri) si hipoalergenice. O alta alegere buna o reprezinta produsele de machiaj special concepute pentru a trata acneea, care contin ingrediente precum benzoil peroxid sau acid salicilic.  

 

2. Pensulele de machiaj necuratate amplifica acneea

Buretii si pensulele folosite pentru aplicarea fardului sau pudrei sunt o sursa nesfarsita de bacterii, ce favorizeaza aparitia acneei. De aceea, este indispensabil ca aceste instrumente pentru machiaj sa fie curatate dupa fiecare utilizare.

 

3. Produsele pentru ingrijirea parului pot influenta acneea

Fixativul si spuma pentru par trebuie sa fie de calitate, deoarece raman pe firul de par, apoi le transferam pe perna, dormim cu fata pe ea si, astfel, poate aparea acneea. Oricum, este recomandat ca in cazul in care folositi astfel de produse, sa va spalati parul mai des si sa schimbati lenjeria, mai ales fata de perna, la cel mult doua zile.

 

4. Exfolierea excesiva a tenului are efecte negative asupra acneei

Un alt obicei care intretine acneea este reprezentat de folosirea incorecta a produselor cosmetice de ingrijire. Nu va spalati foarte des pe fata, dar nici foarte rar. Recomandat este sa va spalati doar dimineata si seara, si nu exagerati cu exfolierea, deoarece pielea se poate irita, ceea ce duce la acnee.

 

5. Alimentatia bogata in glucide poate avea efecte asupra acneei

In ceea ce priveste regimul alimentar, studiile au aratat ca exista o legatura intre excesul de glucide, lactate si acnee. In plus, multe persoane au observat o legatura directa intre consumul de ciocolata si evolutia cosurilor, asa ca este important ca fiecare sa urmareasca reactia organismului la diverse alimente si sa le ocoleasca pe cele care dauneaza.

 

6. Stoarcerea cosurilor agraveaza acneea

Acest obicei nesanatos nu doar agraveaza acneea, ci distruge si epiderma, prin leziuni definitive. In ciuda indicatiilor clare date de specialisti, multe persoane nu se pot abtine si isi storc periodic cosurile. In acest caz, puroiul poate ajunge mai adanc in interiorul pielii, cauzand roseata, chiar mici cicatrice.

 

7. Unele medicamente pot antrena exarcerbari ale acneei

Si unele medicamente pot avea ca reactie adversa aparitia acneei. De aceea, este bine ca fiecare dintre noi sa urmareasca reactia pielii la acestea si, daca trebuie sa le ia pe termen lung, sa anunte de urgenta medicul. Cele care ridica probleme sunt indeosebi: steroizii, litiul, unele antiepileptice si tratamentul care contine iod.

 

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Gloria Suciu,

Medic primar dermatologie,

Spitalul Clinic „Colentina”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.