Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Foliculita: ce este si cum scapam de ea?

13 martie 2012
Share

Foliculita este o infectie a radacinii firului de par care, de obicei, este cauzata de bacterii precum Staphylococcus aureus si poate aparea pe orice zona a corpului acoperita de par. Fiecare fir creste dintr-un folicul pilos care se gaseste in stratul pielii numit derm. Cel mai des, se intalneste la nivelul scalpului, in regiunea inghinala, dar si pe fata.

Dezvoltarea foliculitei poate fi favorizata de leziuni la nivelul foliculului pilos, dar si de fungi (ciuperci), acest tip de foliculita aparand mai des la persoanele cu un sistem imunitar slabit.

Foliculita poate deveni cronica atunci cand foliculii sunt adanc inradacinati in piele, precum sunt cei din barba barbatilor. Initial, se manifesta prin aparitia rosetii la radacina unuia sau mai multor fire de par, insotita de durere sau prurit (mancarime). Dupa aceea insa, inflamatia se transforma in umflaturi sau pustule ce contin puroi si pot fi cu adevarat dureroase.

Tratamentul foliculitei

Nu trebuie sa asteptati ca foliculita sa treaca de la sine, ci este neaparat nevoie sa consultati un medic specialist care sa va indice schema de tratament potrivita. De obicei, foliculita poate fi tratata oral sau topic, iar antibioticele sunt des utilizate. Pentru infectiile fungice sunt prescrise de obicei medicamentele antifungice. Tratamentul cu laser este si el indicat, constand in distrugerea foliculilor pilosi. De asemenea, printre masurile pe care le puteti lua chiar la dumneavoastra acasa se numara folosirea sampoanelor pe baza de zinc, aplicarea compreselor locale cu otet distilat in apa, utilizarea sapunurilor antibacteriene sau aplicarea de comprese caldute.

Pustulele cu puroi cer o investigatie microbiologica, iar in urma rezultatului puteti afla daca aveti foliculita sau acnee, deoarece aceste doua afectiuni sunt foarte des confundate. Astfel veti putea primi tratamentul corespunzator.

Factori favorizanti

Printre factorii favorizanti ai foliculitei se numara inotul in piscinele care au insuficient clor, purtarea hainelor stramte, contactul pielii cu unele substante iritante, utilizarea pe termen lung a antibioticelor sau a cremelor pe baza de steroizi, ori existenta unor afectiuni de genul diabetului zaharat sau al infectiei HIV, care afecteaza capacitatea organismului de a face fata infectiilor.

Uneori, foliculita poate aparea prin folosirea excesiva a aparatelor de ras sau din cauza contactului intens si prelungit dintre haine si piele. Astfel, canalele sebacee se blocheaza, iar transpiratia sau machiajul pot favoriza si ele aparitia foliculitei.

Pentru a o preveni, trebuie sa aveti in primul rand o alimentatie bogata in vitamine si minerale, sanatoasa, astfel incat sistemul imunitar sa poata face fata cu brio factorilor externi. Totodata, igiena corecta si folosirea prosoapelor personale atunci cand faceti baie sunt mai mult decat recomandate. Nu uitati sa faceti dus de fiecare data dupa ce inotati in piscina.

Ruxandra Raica

Sursa: www.health24.com

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.