Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Greseli frecvente de ingrijire a pielii in sezonul rece

22 decembrie 2011
Share

In sezonul rece, pielea are nevoie mai mult ca oricand de o ingrijire speciala, din cauza schimbarilor de temperatura, a umezelii, a vantului, toti acesti factori ducand la uscarea ei. Acest lucru grabeste procesul natural de exfoliere si, din pacate, foarte putine persoane isi schimba ritualul de ingrijire odata cu derularea anotimpurilor.

Pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa atat toamna, cat si iarna, iata cateva greseli frecvente de ingrijire a pielii pe care trebuie sa le evitati cu orice pret:

  • Dusurile lungi si fierbinti. Acestea va pot relaxa, ce-i drept, insa in egala masura vor usca pielea. In sezonul rece, cel mai indicat este sa faceti dusuri scurte cu apa calduta. De asemenea, este recomandat sa folositi un sapun hidratant, fara parfum si sa nu utilizati produse exfoliante sau bureti de baie care pot irita pielea.
  • Prea multa lotiune tonica. Aceasta este un remediu minunat pentru zilele fierbinti de vara, pentru ca revitalizeaza tenul, il reimprospateaza si ii confera o senzatie racoroasa. Toamna si iarna insa, nu este necesar sa folositi astfel de lotiuni, pentru ca pielea va produce ulei in exces, ceea ce poate duce la aparitia acneei. Lotiunile pe baza de alcool usuca pielea si trebuie evitate.
  • Lipsa protectiei solare. In momentul in care vremea devine rece, femeile tind sa renunte cu desavarsire la produsele cu protectie solara. Atentie, indiferent de anotimp si de tipul pielii, toata lumea ar trebui sa se protejeze, utilizand o crema cu SPF (factor de protectie solara), atat pe fata, cat si pe restul zonelor expuse. Ecranul solar uniformizeaza tonul pielii, ajuta la reducerea liniilor fine si a ridurilor si scade riscul cancerului de piele.
  • Utilizarea parfumului in exces. Parfumurile contin, bineinteles, alcool, care irita pielea si pot agrava simptomele tegumentului deja crapat. Cel mai bine este sa pulverizati parfumul pe haine, si nu direct pe piele, iar daca aveti pielea sensibila, renuntati de tot la parfum.
  • Lipsa hidratarii. In orice moment al anului, hidratarea este cheia pielii sanatoase, insa iarna trebuie sa acordati o atentie sporita acestui lucru. Degetele de la maini, degetele de la picioare, coatele si genunchii au nevoie de hidratare. Acestea sunt zonele care necesita o extraingrijire. Cand vine vorba de ten insa, cremele utilizate trebuie sa fie hidratante, fara a contine insa uleiuri.
  • Utilizarea cosmeticelor neadecvate. Nu doar vremea de afara si gradele cu minus pot deteriora pielea. Exista si alti „vinovati”, precum baile cu spuma, utilizarea sapunurilor dezinfectante, ce afecteaza in mod vizibil pielea. In locul acestora, puteti folosi sapunurile cremoase, puteti face baie cu uleiuri speciale. In caz contrar, pielea se poate irita si inrosi deopotriva.
  • Spalarea mai rara a parului. De obicei, in sezonul rece multe persoane nu isi mai spala parul la fel de des precum in sezonul cald. Desi poate ca nu faceti baie in piscina si nici nu este foarte cald, capul va transpira la fel de mult. Spalatul frecvent al parului este extrem de benefic pentru sanatatea acestuia, iar utilizarea balsamului ii mentine stralucirea.
  • Neglijarea buzelor. Buzele nu au glandee sebacee care sa le ofere protectie, asa cum se intampla cu restul corpului, iar vremea rece si caldura din interior nu sunt tocmai o combinatie buna pentru buze. Umezirea lor cu limba nu este o idee tocmai buna, deoarece acestea se vor usca mai repede. Specialistii recomanda protejarea buzelor cu ajutorul balsamurilor speciale, al rujurilor cu protectie solara. De evitat scortisoara si alimentele sarate.

Ruxandra Raica

Sursa: www.ivillage.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.