Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Putem preveni sau incetini aparitia ridurilor?

10 noiembrie 2011
Share

Pe masura ce inaintam in varsta, celulele de la nivelul pielii sufera schimbari, avand diverse consecinte. Rezultatul final este o piele deshidratata, ridata, inestetica. Adaugati modificarile de culoare si obtineti tabloul clasic al pielii imbatranite.

Printre modificarile de la nivelul pielii, se numara scaderea gradului de hidratare, reducerea sintezei de colagen, afectarea fibrelor de elastina, hipertrofia glandelor sebacee (care insa secreta o cantitate tot mai mica de sebum), reducerea numarului de glande sudoripare si micsorarea adipocitelor la nivel subcutanat.

Factori care contribuie la aparitia ridurilor

  • Expunerea la soare este responsabila in mare parte de imbatranirea prematura a pielii. Fotoimbatranirea este influentata de cantitatea totala de radiatie solara „incasata” si de gradul de protectie asigurata de melanina (pigmentul care determina culoarea pielii).
  • Radicalii liberi sunt o notiune foarte vehiculata de cativa ani incoace, si pe buna dreptate. Sunt molecule de oxigen instabile, au nevoie pentru stabilizare de un electron in plus, pe care il „fura” de la alte molecule, declansand un proces de tip cascada. In final, acesta poate afecta functia celulelor, inclusiv de la nivel cutanat, unde contribuie la aparitia ridurilor prin activarea unor enzime care degradeaza colagenul.
  • Factorii hormonali. Odata cu instalarea menopauzei, productia de estrogeni scade si se speculeaza ca unele dintre consecinte ar fi scaderea nivelului de colagen si reducerea grosimii tegumentului. Insa este greu de delimitat cat din „vina” revine hormonilor si cat soarelui, deoarece, in momentul instalarii menopauzei, expunerea la soare se masoara deja in decade.
  • Gradul de folosire a musculaturii faciale se coreleaza cu aparitia „ridurilor de expresie”, din ce in ce mai pronuntate pe masura ce pielea pierde din elasticitate.
  • Forta gravitationala actioneaza in mod natural, facand pielea sa atarne, efect din ce in ce mai vizibil odata cu varsta.

Cum pot fi prevenite?

Pentru a preveni aparitia ridurilor, trebuie sa ne axam pe acei factori care pot fi influentati:

  • Evitati expunerea la soare in exces, in special daca aveti tenul deschis la culoare si sensibil! Aplicati inainte de pudra/fond de ten o crema fotoprotectoare sau alegeti produse cosmetice cu factor de protectie de minimum 30.
  • Renuntati la fumat (atat activ, cat si pasiv)!
  • Pe cat posibil, evitati frecventarea zonelor intens poluate!
  • Folositi din timp creme antirid, insa este necesara o minima informare inainte de a cumpara un produs. Secretul este colagenul! In general, se considera eficiente substantele care stimuleaza sinteza de colagen la nivelul pielii si/sau protejeaza pielea de actiunea radicalilor liberi: acidul retinoic, alfa-hidroxi acizii (acidul glicolic, in concentratie de minimum 10%), acidul L-ascorbic (o forma a vitaminei C, in concentratie de minimum 10% si in recipiente ermetice care permit doar eliminarea cremei in exterior, nu si patrunderea aerului in interior).

Substantele din compozitia cremelor antirid pot avea efect iritant, fiind ideala inceperea tratamentului sub consilierea unui dermatolog. Acesta poate recomanda produse aditionale adecvate de ingrijire (geluri blande de spalare, creme hidratante lejere care calmeaza iritatiasi fotoprotectoare), care trebuie folosite concomitent.

Ridurile pot fi ameliorate prin diverse tehnici

Dermato-cosmetica ofera solutii variate, abordarea fiind aleasa in functie de tipul de riduri, de localizarea lor, de preferintele pacientului, de experienta medicului etc. Astfel:

  • Injectiile cu toxina botulinica actioneaza prin relaxarea temporara selectiva a unor grupe musculare, rezultatul fiind disparitia ridurilor din regiunea tratata. Procedeul se repeta la un interval de 3-6 luni.
  • Fillerele injectabile sunt folosite pentru efectul de umplere tisulara, de exemplu, la nivelul ridurilor fine din jurul gurii, necesitand reinjectare la intervale variabile, in functie de substanta folosita. Se poate opta pentru colagen, acid hialuronic, fillere cu remanenta tisulara mare, transplant autolog de grasime etc.
  • Peelingurile chimice (cu fenol, acid tricloracetic, acid glicolic etc.) pot fi profunde, medii sau superficiale, in functie de substanta si de concentratia folosita.
  • Dermabraziunea este o metoda prin care se pot obtine rezultate bune, presupunand indepartarea mecanica a tesuturilor vizate.
  • Tehnologia laser, lumina intens pulsata si radiofrecventa ca sursa de energie sunt folosite, de asemenea, in tratamentul ridurilor.
  • Pentru ridurile profunde si un grad mai avansat de imbatranire globala, poate fi luat in calcul liftingul chirurgical.

Dr. Madalina Geanta,

Medic rezident dermatologie-venerologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.