Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Strategii anti-aging de ingrijire a pielii

12 iulie 2011
Share

Imbatranirea face parte din viata fiecaruia, dar acesta nu inseamna ca nu putem intoarce ceasul macar intr-o mica masura. Cand vine vorba de mentinerea aspectului tanar al pielii exista cateva obiceiuri simple ce trebuie sa fie respectate in mod constant.

Respectati zilnic pasii de baza pentru ingrijirea pielii, insistand in cazul pielii mature. Baza unei scheme de tratament anti-aging de ingrijire a pielii este asemanatoare oricarei rutine pentru ingrijirea pielii: curatare faciala si corporala usoara, exfoliere in mod regulat, hidratare constanta, protectie solara zilnica pe parcursul intregului an. Dar, pielea se schimba odata cu varsta si trebuie sa incepem sa folosim produsele special concepute pentru pielea matura, devenind instrumente puternice in lupta cu timpul. Trebuie sa stiti ce ingrediente sa cautati, cum sa profitati la maximum de gama larga de produse anti-imbatranire de pe piata si astfel veti sti cum sa tineti ridurile la distanta cat mai mult timp.

Liniile fine si ridurile: Pe masura ce imbatranim pielea isi pierde elasticitatea. Prin urmare incep sa apara linii si riduri pe fata noastra candva tanara si stralucitoare. In timp acestea se vor accentua inevitabil, insa exista cateva modalitati eficiente de a reduce aparitia ridurilor si a liniilor fine. Hidratarea si protectia solara sunt doua dintre cele mai importante, impreuna cu utilizarea produselor care contin antioxidanti. Cremele antirid prescrise, cum ar fi cele cu Retin-A sau cremele care contin peptide, sunt deosebit de eficiente deoarece stimuleaza productia de colagen. Exfoliantele pe baza de acid glicolic si vitamina C pot fi folosite pentru a stimula colagenul. Daca sunteti interesati de anumite proceduri cosmetice, discutati cu medicul dermatolog despre exfolierea cu laser, peeling chimic, botox sau umplerea ridurilor.

Acneea la persoanele adulte: Anii adolescentei au trecut poate demult, dar se pare ca nimeni nu le-a spus si acelor cosuri care continua sa tot apara indifferent de varsta! Desi nu pare corect, adevarul este ca acneea este foarte des intalnita si la adulti. Dermatologii recomanda de obicei o combinatie de terapii, inclusiv tratamente de actualitate, cum ar fi creme, lotiuni, geluri si solutii preparate. La farmacie puteti cauta produse care contin acidsalicilic  si/sau glicolic, sau puteti discuta cu medicul dermatolog pentru a va prescrie ceva mai puternic. Pentru unele afectiuni mai grave poate fi nevoie de un antibiotic oral.

Probleme cauzate de soare: Expunerea la soare poate cauza anumite probleme de piele. Unele, cum ar fi petele pigmentare, sunt inestetice, dar  inofensive. Altele in schimb, cum ar fi carcinomul cu celule bazale sau scuamoase si melanomul, pot fi mai grave sau pot pune chiar viata in pericol. Cea mai buna aparare vine din minimizarea explunerii la soare si din folosirea protectiei solare, care este cea mai eficienta solutie anti-imbatranire  disponibila, conform Academiei Americane de Dermatologie (AAD). AAD recomanda protectia solara inteligenta pe tot parcursul anului prin aplicarea  unor creme cu spectru larg impotriva razelor UVA si UVB, cu FPS de cel putin 15 – desi unii dermatologi recomanda FPS minim 30 pentru o mai buna protectie. De asemenea, hidratarea regulata poate ajuta la imbunatatirea aspectului de piele arsa de soare.


Venectazii si varice: Indiferent daca sunt subtiri si vinete sau groase si albastre, venele vizibile se afla in topul celor mai urate probleme ale femeilor. Ce cauzeaza venectaziile si varicele? Circulatia proasta a sangelui, venele sunt suprasolicitate si se umfla sau se sparg, lasand urme ce seamana cu panza de paianjen. Este o boala ereditara sensibila la fluctuatiile hormonale. Cel mai bun mod de a preveni varicele sau venectaziile este prin stabilirea unei bune circulatii prin activitate fizica regulata, in special exercitii cardio cum ar fi mersul pe jos, jogging-ul, ciclismul sau inotul. Daca alegeti sa faceti tratament medical, adresati-va medicului dumneavoastra pentru scleroterapie, o procedura simpla prin care venele sunt injectate cu o solutie (de obicei solutie salina) pentru a le elimina. Venele tratate ar trebui sa dispara in cateva saptamani sau luni.

Unele vene varicoase avansate pot necesita tratament medical mai complex sau chiar interventii chirurgicale pentru a diminua posibilele complicatii, cum ar fi cheagurile de sange, inflamatiile sau ulcerele. Alertati imediat medicul dumneavoastra daca aveti crampe musculare persistente sau severe, umflaturi sau sensibilitate la nivelul picioarelor.

Stafuri pentru o piele tanara in mod natural:

• Mancati sanatos, avand o dieta bogata in fibre, multe fructe, legume si alte alimente bogate in antioxidanti si Omega-3.

• Faceti un sport care combina exercitiile cardio cu cele de forta.

• Renuntati la fumat si evitati consumul excesiv de alcool, precum si expunerea la agentii poluanti de mediu, inclusiv fumatul pasiv si poluarea aerului.

Text: Corina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.