Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Top 5 factori favorizanti ai iritatiilor pielii

14 martie 2011
Share

Pielea indeplineste o multitudine de functii, printre care cea de protectie impotriva factorilor externi, cea de mentinere a echilibrului mediului intern prin controlul pierderilor de apa si nutrienti din tesuturi si termoreglare, protectia impotriva radiatiilor ultraviolete, avand si un important rol imunologic.

Orice modificare aparuta la nivelul pielii prin implicarea factorilor de mediu, produselor cosmetice, detergentilor, produselor de curatat, dar si modificari interne produse de anumite medicamente sau boli pot duce la cresterea sensibilitatii cutanate.

Demachierea excesiva slabeste functia de bariera naturala a pielii

Nu exista o clasificare extrem de riguroasa a acestor factori declansatori sau favorizanti ai iritatiilor cutanate, insa este unanim admisa incidenta crescuta a unor astfel de manifestari in ultimii ani! Pielea de la nivelul fetei este adesea afectata. Demachierea excesiva inlatura filmul hidrolipidic, slabind astfel functia de bariera naturala a pielii. Persoanele cu acnee a fetei sau ten gras, cand folosesc timp indelungat tratamente topice care reduc secretia de sebum si leziunile inflamatorii, se confrunta de obicei cu uscarea excesiva a pielii, inrosirea si descuamarea anumitor zone, in special in jurul gurii, nasului si ochilor.

Expunerea la soare si tratamentele cu antibiotice favorizeaza aparitia dermatitelor

Pentru evitarea acestor situatii, se prefera evaluarea periodica a starii tenului si formei de acnee de catre medicul dermatolog, si adaptarea schemei de tratament. Pacientii cu acnee care urmeaza tratamente sistemice cu antibiotice sunt intotdeauna sfatuiti de medic sa evite expunerea la soare (chiar a fetei), din cauza potentialului fotosensibilizant al antibioticelor si riscului de aparitie a unor dermatite (reactii alergice cu inrosirea pielii, usturime, chiar aparitia de vezicule) pe zonele expuse.

Alegerea unor produse cosmetice hipoalergenice (cu un numar redus de ingrediente, fara conservanti, coloranti, parfumuri) este esentiala in evitarea declansarii unui proces inflamator local, in special pe tenul gras, cu acnee sau dermatita seboreica.

Cremele sau fondurile de ten in baza uleioasa pot genera comedoane si acnee

Exista anumite creme sau fonduri de ten in baza uleioasa care, folosite inadecvat, pot genera in timp comedoane (puncte negre) si acnee (asa-numita acnee de pomada) pe un ten anterior aproape normal. Asadar, atentie atat la alegerea produselor de hidratare, cat si a celor de machiaj!

Manevrele repetate de epilare sau ras pot inflama pielea

Pielea repetat traumatizata dupa ras, in combinatie cu aplicarea unui aftershave alcoolic, in cazul barbatilor, poate duce in timp la o sensibilitate crescuta, iar pe termen scurt, la suprainfectare cu germeni de tipul stafilococului, cu formare de pustule si inflamarea tesutului cutanat. Manevrele de epilare pe corp sau fata la femei (epilarea cu ceara, rasul), urmate de aplicarea unei creme parfumate sau de expunerea la soare, pot declansa un proces iritativ inflamator sau infectios local. Se prefera epilarea permanenta cu laser sau IPL (Lumina Intens Pulsata), tocmai pentru evitarea manevrelor de smulgere sau ras si crearea leziunilor locale repetate.

Radiatiile ultraviolete, ca unic factor declansator al unei reactii alergice, pot cauza persoanelor sensibile aparitia unor placi urticariene (rosii, pruriginoase), doar pe zonele expuse la soare. Acestea necesita consult medical de specialitate si tratament antihistaminic.

Detergentii si produsele de curatat produc arsuri la nivelul mainilor

Sunt intalnite frecvent reactii iritative la contactul mainilor cu detergenti sau  produse de curatat (de tipul solutiilor abrazive, corozive) care contin acizi in concentratii crescute. Produc arsuri la nivelul palmelor, degetelor sau interdigital. Astfel, se creeaza, pe langa procesul inflamator, si fisuri care faciliteaza accesul germenilor sau fungilor in tesutul subcutanat, cu agravarea leziunilor. Pentru a evita aceste situatii, este recomandata folosirea unor manusi de cauciuc captusite in interior cu o tesatura de bumbac, evitarea contactului accidental al pielii fetei si ochilor cu astfel de substante sau inhalarea lor (atentie la spray-uri). Daca pielea a fost atinsa, prima masura este spalarea imediata a zonei cu apa rece din abundenta.

Factorii enumerati sunt mai periculosi daca se suprapun unui teren alergic

Factorii iritanti mentionati sunt cel mai des intalniti, si cu atat mai importanti cand se suprapun unui teren alergic al individului. Exista insa si o multitudine de alte situatii, mai putin intalnite, dar la fel de importante, cand contactul cu anumite plante de gradina, conservanti din produsele cosmetice (parabeni), aplicarea unui parfum, apoi expunerea la soare, vopseaua de par, intepaturile de insecte, tesaturile sintetice sau din lana, toate pot declansa reactii iritative dificil de controlat.

Dr. Oana Spanu,

Medic specialist dermatologie-venerologie,

Centrul Medical Anais,

021/222.17.82

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.