Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Deficitul de vitamina D: sunteti la risc?

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
13 octombrie 2022
Share
  • Exista multe categorii de persoane predispuse la deficit de vitamina D. Iar un nivel scazut al acesteia are numeroase consecinte. Studii recente au demonstrat ca suplimentele cu vitamina D pot avea efect benefic in maladia Alzheimer, diabet zaharat, osteoporoza, afectiunile cardiovasculare si din sfera oncologica.

    Traim vremuri in care toata lumea se informeaza prin intermediul internetului, diagnosticul medical nefiind strain de aceasta metoda. Informatia este vasta si neomogena din punct de vedere al corectitudinii. In momentul de fata, exista numeroase articole, mai mult sau mai putin relevante, despre deficitul de vitamina D. Desi poate sa para o problema fara implicatii majore, acest deficit are repercusiuni serioase asupra intregului organism.
    Deficitul de vitamina D: sunteti la risc?
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >


  • Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Calciu + Vitamina D3 Forte Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru oase sănătoase, dinţi puternici şi tratarea stărilor fiziologice în care absorbţia calciului este deficitară.
    vit_D_ok

    Semne ale deficitului de vitamina D


    Este cunoscut faptul ca deficitul de vitamina D se poate asocia cu afectiuni precum: Alzheimer, diabet zaharat, osteoporoza, afectiunile cardiovasculare si afectiunile din sfera oncologica. Simptomele cauzate de insuficienta vitaminei D sunt extrem de subtile si nespecifice. Slabiciunea musculara, starea generala de rau, rezistenta fizica scazuta, somnolenta si modificarea sensibilitatii la durere sunt doar cateva dintre simptomele pe care le poate provoca deficitul de vitamina D.

    Rolul vitaminei D in organism

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • vit_2_slide_2

    Surse de vitamina D


    Cea mai buna sursa de vitamina D este expunerea la soare timp de 15 minute pe zi. De asemenea, puteti gasi aceasta vitamina din abundenta in urmatoarele alimente: ton, somon, macrou, galbenus, nuci, produse lactate. Suplimentele alimentare si doza corecta vor fi stabilite de medicul curant, in functie de gradul deficitului. Un nivel foarte scazut al vitaminei D poate insemna un tratament cu doze mari, ce poate dura cateva luni, dupa care medicul poate sa recomande o doza de intretinere, cu administrare pe termen lung.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • vit_D_3

    Grupele de risc pentru deficitul de vitamina D


    Insuficienta vitaminei D poate sa apara indiferent de sex sau de varsta si este o situatie frecvent intalnita in zonele cu expunere scazuta la soare sau in anotimpul rece. Iata care sunt categoriile cu risc:

    55+

    Persoanele peste 55 de ani reprezinta o categorie cu risc inalt pentru deficitul vitaminei D. Odata cu inaintarea in varsta, gradul de mobilitate scade, iar expunerea la soare este si ea deficitara. De asemenea, procesul de imbatranire are repercusiuni si asupra tegumentelor, astfel incat sinteza vitaminei D este si ea scazuta in ciuda expunerii adecvate. In acest context, aceasta categorie de varsta ar trebui sa efectueze dozarea vitaminei D si tratament in cazurile unde este nevoie. In acest fel, se realizeaza o protectie impotriva osteoporozei si afectiunilor cardiovasculare.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • vit_D_slide_4

    Persoanele sedentare si cele care lucreaza in birouri


    Aceste doua categorii sunt predispuse la deficite severe de vitamina D, pentru ca nu exista expunere corecta la soare si, implicit, sinteza de vitamina D. In cazul lor, se recomanda includerea in programul zilnic a activitatilor fizice in aer liber, la care se adauga o dieta bogata in alimente ce contin vitamine D si suplimente alimentare a caror doza este stabilita in functie de gradul deficitului.

    Pacientii cu boli inflamatorii intestinale


    Vitamina D este o vitamina liposolubila, ceea ce inseamna ca absorbtia acesteia depinde de integritatea intestinului subtire. Sindromul de malabsorbtie se asociaza cu bolile inflamatorii intestinale. Aproximativ 70% dintre cei care se confrunta cu aceste boli prezinta un nivel scazut de vitamina D, iar suplimentarea trebuie facuta cu doze mai mari, conform recomandarilor specialistilor.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • vit_D_slider_5

    Persoanele cu pielea inchisa la culoare


    Diferite studii au aratat un nivel al vitaminei D mai scazut in cazul persoanelor cu tenul mai inchis la culoare. Explicatia acestui fenomen sta in faptul ca persoanele cu pielea mai inchisa prezinta o cantitate mai mare de melanina la nivelul epidermei, motiv pentru care sinteza de vitamina D la acest nivel este ingreunata, in ciuda expunerii la soare. Astfel, aceasta categorie de persoane ar trebui sa se bazeze pe dieta si suplimente alimentare pentru a ajunge la un nivel satisfacator de vitamina D.

    Pacientii cu artrita


    Pacientii diagnosticati cu artrita si fibromialgie prezinta o simptomatologie suparatoare, ce poate fi ameliorata cu tratament tintit si suplimentare cu vitamina D.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • vit_D_slide_6

    Vegetarienii si veganii


    Avand in vedere ca majoritatea surselor de vitamina D sunt de origine animala, putem afirma ca vegetarienii si veganii sunt la risc de a dezvolta deficit de vitamina D. Din fericire, in comert exista, in momentul de fata, lapte de soia sau tofu cu adaos de calciu si vitamina D. Cum nu toate produsele din familia soia sau tofu sunt fortificate, va recomandam sa le alegeti pe cele care prezinta pe eticheta o cantitate satisfacatoare de vitamina D. De asemenea, aceasta categorie de persoane ar trebui sa ia suplimente cu vitamina D.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • vit_D_slide_7

    Pacientii care iau anumite medicamente


    Metabolismul vitaminei D poate fi afectat de medicamentele din clasa antiinflamatoarelor steroidiene, dar si de medicamentele pentru scaderea colesterolului. Totodata, medicatia recomandata pentru scaderea in greutate este si ea implicata in perturbarea metabolismului vitaminei D. In cazul in care administrati tratament cu aceste medicamente, este recomandata suplimentarea vitaminei D, pentru a evita un deficit si efectele acestuia asupra organismului.

    Depresivii


    Persoanele care sufera de depresie sau care se plang de episoade de labilitate emotionala se pare ca asociaza un nivel mai scazut de vitamina D in comparatie cu persoanele care nu acuza aceste tulburari. Mai mult decat atat, s-a observat o imbunatatire a starii generale in cazul acestora dupa suplimentarea cu vitamina D si corectarea deficitului.

     
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.