Revista care te mentine sanatos

Intreaba expertul

Dan Sandulescu, 44 ani, Bucuresti

3 mai 2011
Share

Ce este, dar mai ales cum se poate trata o „colita ulcero-hemoragica”?

Rectocolita ulcero-hemoragica este o boala inflamatorie nespecifica, avand caracter ulcerativ. De obicei, este localizata la nivelul rectului si a sigmoidului (ultima portiune a colonului), dar poate cuprinde si colonul in intregime. Debutul bolii se caracterizeaza prin dureri abdominale de intensitate medie/mare si scaune frecvente, moi, in numar de 3-15 pe zi. Scaunele sunt cu mucus, sange si puroi, ultimele doua aspecte fiind importante pentru diagnostic.

In regiunea ano-rectala, bolnavul simte o jena permanenta, cu senzatia de arsura si/sau usturime. Starea generala este sensibil alterata, cu paloare, astenie, stare febrila. Cu timpul, bolnavul se deshidrateaza, pierde electroliti si scade in greutate. Simptomele evolueaza cu un aspect de periodicitate. Primul puseu dureaza de la 2-3 saptamani pana la 2-3 luni, apoi intervine o perioada de acalmie relativa in care bolnavul mai are doar mici tulburari digestive. Tratamentul chirurgical este aplicat din ce in ce mai frecvent. Indicatiile interventiei sunt: perforatia, colectazia, hemoragiile abundente si repetate, extinderea leziunilor in inaltime pe colon si a ulceratiilor in profunzime. Regimul igieno-dietetic este foarte important in rectocolita. El trebuie prescris si monitorizat de medicul specialist!

Dr. Alin Popescu,

[email protected]

Nota pentru articolul «Dan Sandulescu, 44 ani, Bucuresti»:2.00/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate