Revista care te mentine sanatos

Intreaba expertul

Daca am tiroida indepartata chirurgical, trebuie sa fac tratament de substitutie toata viata?

10 mai 2013
Share

Magdalena Teodorescu, 39 ani, Constanta

Tiroidectomia totala implica scoaterea ambilor lobi tiroidieni, lucru ce duce la o insuficienta tiroidiana primara. Altfel spus, nemaiavand tiroida, sursa de hormoni tiroidieni nu mai exista. Acest lucru impune un tratament substitutiv hormonal care trebuie urmat toata viata.

Doza exacta de substitutie va fi hotarata de medicul endocrinolog in functie de dozarile hormonale si evaluarile endocrinologice periodice. Nu trebuie sa va speriati de tratamentul cu hormoni tiroidieni, deoarece nu face decat sa inlocuiasca ceea ce nu mai este.

Pe de alta parte, exista posibilitatea ca tiroida sa nu fie scoasa total, ci doar partial (unul dintre lobi), cu lasarea unei cantitati de tesut tiroidian care sa functioneze suficient in continuare. In aceasta situatie, este posibil sa nu fie nevoie de tratament cu hormoni tiroidieni. Chiar si asa, acest lucru nu poate fi hotarat decat in urma dozarilor hormonale si de catre medicul endocrinolog.  

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Nota pentru articolul «Daca am tiroida indepartata chirurgical, trebuie sa fac tratament de substitutie toata viata?»:3.00/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate