Revista care te menține sănătos

Prevenție

Cum sa ne ferim de infectiile respiratorii in sezonul rece

4 septembrie 2017
Share
  • Odata cu modificarile de umiditate, cu aparitia frigului scade si capacitatea de aparare a mucoasei respiratorii, a nasului si gatului in special. Acestea sunt primele care vin in contact cu agentii patogeni. Ce putem face pentru a ne proteja?

    Intr-o proportie covarsitoare, infectiile specifice schimbarii anotimpurilor sunt virale. Exista nenumarate virusuri care au predilectie pentru epiteliul respirator. De altfel, organismul nostru este pus permanent in contact cu virusuri, bacterii etc. Totusi, nu ne imbolnavim intotdeauna. De ce? Pentru ca la nivelul portii de intrare a infectiei (nazofaringe, orofaringe) exista si un important tesut limfatic, cunoscut sub numele de „inelul limfatic Waldeyer”, unde „soldateii organismului” (anticorpii) stau pregatiti sa intervina.

    Daca agresiunea este repetata, cum se intampla in perioadele cu epidemii de infectii virale, daca organismul este slabit in urma unor boli cronice (diabet, hipertensiune, hepatita) sau stari fiziologice (sarcina, lauzia), atunci riscul de a dezvolta o boala este mult mai mare. La fel si in cazul extremelor de varsta (copiii si seniorii).
    Cum sa ne ferim de infectiile respiratorii in sezonul rece
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Cum sa ne ferim de infectiile respiratorii in sezonul rece

    Simptome specifice infectiilor respiratorii

    In mod normal, odata patrunse in organism, virusurile se confrunta cu „soldateii” si fie nu ni se intampla nimic, fie facem forme usoare de boala. Alteori, capacitatea de aparare este depasita si apar simptomele specifice infectiilor respiratorii. In formele clasice, usoare, diagnosticul se pune exclusiv pe simptomatologie, si doar in formele severe care evolueaza cu afectare bronhopulmonara. In cazul suspiciunii de gripa, medicul considera necesare analizele serologice specifice pentru detectarea unui anumit virus.

    Simptomele sunt corespunzatoare portii de intrare, adica: nas infundat, secretii nazale, gat rosu, odinofagie (durerea la inghitit), amigdale marite, hipertrofice. La acestea, se adauga febra, mai ales la copii, dureri musculare si de cap. In functie de particularitatile fiecaruia, debutul este fie la nivelul nasului, fie la nivelul gatului.

    Un copil se poate imbolnavi de 10 ori pe an


    Parintii trebuie sa stie ca un copil fara alte probleme medicale se poate imbolnavi de 10 ori pe an, mai ales cand incepe sa mearga la gradinita. Acesta este procesul normal de dezvoltare a imunitatii individuale. Dar, nu trebuie sa uitati ca bunicii care ingrijesc copiii pot face forme mult mai grave de boala, uneori asimptomatice. Exista situatii insa cand apare suprainfectia bacteriana, febra nu scade dupa 48 ore de tratament corect, secretiile nazale devin purulente, apar depozite albe la nivelul amigdalelor.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Cum sa ne ferim de infectiile respiratorii in sezonul rece

    Tratament de la primele simptome

    Simptomele nu trebuie ignorate niciodata, iar tratamentul trebuie condus corect de la primele semne. Daca febra nu scade cu tratamentul antitermic dupa 48-72 ore, daca apare tusea productiva, secretiile purulente, este obligatoriu sa apelam la un doctor.

    In mod normal, tratamentul infectiilor respiratorii virale este un tratament simptomatic cu antitermice (paracetamol, ibuprofen), picaturi sau spray-uri nazale, spray-uri pentru gat combinat cu produse cu efect antiviral la poarta de intrare a infectiei si stimularea sintezei de anticorpi.

    Daca apare suprainfectia bacteriana, se impune un consult medical care va indica antibioticul adaptat agentului infectios respectiv dupa culturi si antibiograma. Vorbim aici despre rinosinuzite, otite, pneumonii.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Cum sa ne ferim de infectiile respiratorii in sezonul rece

    Complicatiile infectiilor respiratorii la copii

    Este important de stiut ca la copil o simpla viroza care continua cu nas infundat si secretii nazale care pot dura 10-14 zile se complica uneori cu otita medie. Aceasta impune consultul medicului specialist ORL si tratamentul corect antibiotic. Cheia pentru ca urechea sa nu se infecteze este ca nasul sa fie desfundat si trompa lui Eustachio (comunicarea dintre rinofaringe si ureche) sa fie permeabila. Din pacate, de cele mai multe ori, un copil care a facut otita medie va face otite repetate, din cauza rinoadenoiditei. Exista un concept nou in tratamentul otitei recidivante, si anume bacterioterapia intranazala. La copilul mic care face laringita este nevoie de aerosoli cu substantele si in dozele recomandate de medic.

    Zincul si vitamina C va feresc de raceala

    Daca apare tusea, se pot administra diverse produse cu efect de calmare. Daca se ajunge la administrarea unui antibiotic, este foarte important sa respectati doza si timpul de administrare recomandate de medic, deoarece doza depinde de localizarea infectiei. Antibioticul se asociaza intotdeauna cu probiotice pentru refacerea florei intestinale.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Cum sa ne ferim de infectiile respiratorii in sezonul rece

    Cum tinem departe infectiile respiratorii?

    Este imposibil sa nu faceti nicio infectie respiratorie. Patologia apare atunci cand acestea sunt trenante, se complica si cand sunt foarte multe. Imunitatea se dezvolta dupa fiecare infectie respiratorie, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa aveti un comportament preventiv. Iata ce puteti face:

    • Evitati colectivitatile in perioadele de epidemii;

    • In perioada de epidemie gripala grupele de risc trebuie vaccinate;

    • O alta masura importanta, mai ales pentru copii, este alimentatia echilibrata, hidratarea corecta, activitatile in aer curat si aerisirea camerelor.


    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Cum sa ne ferim de infectiile respiratorii in sezonul rece

    Stimularea imunitatii

    Exista numeroase produse care se pot recomanda pentru stimularea imunitatii, majoritatea pe baza de plante. Trebuie sa fiti atenti in special la produsele pe a caror eticheta (prospect) nu este scris mare lucru, nu se precizeaza efectele secundare, reactiile adverse. Acestea sunt produse putin cercetate si studiate. Mitul conform caruia „daca este din plante nu strica” este complet fals. Din contra, plantele pot face si rau, daca procesul de fabricatie nu este atent controlat si culturile nu au surse controlate.

    Exista numeroase produse cu echinacea, colostru, vitamina C, zinc. De mentionat si medicamentele cu liofilizate bacteriene. Sunt benefice curele in perioadele de epidemii atat pentru copii, cat si pentru bunici. Cei din urma pot face viroze care pot pune viata acestora in pericol.

    Imunizarea specifica se face pentru virusul gripal prin vaccinare, dar si nespecific, prin administrarea produselor mentionate in cure de 2-3 luni. O metoda inteligenta si inovatoare este bacterioterapia intranazala, care se bazeaza pe restabilirea echilibrului normal de bacterii din nas, care nu permit dezvoltarea bacteriilor patogene. Este foarte utila copiilor cu adenoidite repetate, otite recidivante (in cure de 7 zile/luna, 3-5 luni consecutiv).
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.