Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Cum pregatesti copilul de scoala?

Dr. Raluca Grigore, medic primar ORL, Spitalul Coltea, Sef lucrari UMF Carol Davila
4 septembrie 2023
Share
Cum pregatesti copilul de scoala?

Pentru mamici, luna septembrie inseamna, pe langa uniforma si lista de rechizite scolare, si teama de boala. „Oare se mai imbolnaveste copilul meu la fel ca anul trecut?”, „poate a mai crescut si e mai rezistent?” sunt doar cateva dintre framantarile acestora. Dar, cu putin ajutor, putem evita problemele majore.

Ei bine, dragi mamici, vestile sunt urmatoarele: este adevarat, copiii nostri au mai crescut si parca nu se mai imbolnavesc la fel de des sau febra nu mai e atat de mare si nu dureaza la fel de mult. Dar si bolile sunt mai multe, virusurile mai numeroase si bacteriile mai rezistente la antibioticele prea des folosite si cu prea multa usurinta. Si pentru ca si atacatorii nostri nevazuti se schimba tot timpul, la fel si noi, mamicile, trebuie sa ne schimbam optica, sa intelegem ca e normal sa facem viroze, si mari, si mici, dar trebuie sa fim pregatiti pentru ele. Cum? Sa incercam sa scadem numarul si severitatea infectiilor, sa evitam suprainfectia bacteriana si abuzul de antibiotice.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Imunovit gummy, special creat pentru susţinerea sistemului imunitar la copii.

Ce este de facut?

Evident ca nu putem evita colectivitatea, insa putem sa evitam contactul cu persoanele bolnave si locurile inchise si supraaglomerate. Copilul trebuie sa fie activ, sa manance sanatos, sa faca sport si sa stea cat mai mult la aer. Trebuie sa manance fructe si legume, sa doarma bine, sa se joace afara. Camera trebuie aerisita cat mai mult posibil.

Putem sa-l pregatim prin cresterea imunitatii, intarind „soldateii” organismului pentru atacul virusurilor si bacteriilor. Nu va fi complet sanatos, dar nu va mai face 10-12 viroze pe an, ci mai putine. Daca evitam infectia la nivelul nasului, rinoadenoidita, scade si riscul aparitiei otitei.

Alegeti cu grija produsele naturiste

Nu inseamna neaparat ca produsele naturiste nu fac rau. De aceea, indicat este sa le alegeti nu pe cele pe care nu scrie nimic la efecte secundare (pe cutie sau in prospect), ci tocmai pe cele la care producatorul isi asuma efectele secundare, pentru ca acelea sunt intr-adevar folosite si studiate.

Puteti stimula imunitatea specifica a copilului, administrand produse ce contin lizate bacteriene, de obicei 10 zile pe luna, 3 luni consecutive. Sau puteti stimula imunitatea nespecifica, administrand produse din plante 1-2 luni. Ar fi bine sa alegeti produse care se administreaza usor, cu gust placut, care se pot dizolva in gura. Administrarea se face in functie de varsta si de produs.

Si sa nu uitati ca bunicii, cei care stau cel mai mult in preajma copiilor, se pot imbolnavi si ei si, de obicei, bolile lor sunt mai grave si cu multe complicatii.

Cum pregatesti copilul de scoala?

Bacterioterapia, lupta dintre bine si rau

O noutate in tratamentul infectiilor respiratorii de tipul otitelor si adenoiditelor la copii este bacterioterapia – adica administrarea unor bacterii „bune, prietenoase”, care exista in mod normal in nasul copiilor si care impiedica dezvoltarea celor periculoase care produc otita recidivanta. Pulverizate in nas, bacteriile „bune” creeaza un efect de bariera: restabilesc flora germenilor protectori, prezenti in mod natural la nivelul nasului si gatului, permitandu-le sa reactioneze imediat in fata agresiunii germenilor patogeni.

Cand „respiri” bacterii bune, blochezi din primul moment atacurile germenilor responsabili de infectiile tractului respirator. Daca aceasta aparare este eficienta, atunci se inhiba multiplicarea intrusilor periculosi, precum Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Streptococcus pyogenes (responsabili de infectiile tractului respirator), protejand organismul de atacurile lor.

Bacterioterapia este, prin urmare, o arma in plus pentru protectia tractului respirator impotriva infectiilor si diminuarea efectelor nedorite ale folosirii continue a antibioticelor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.