Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Coxa vara a adolescentului

13 decembrie 2010
Share

Deplasare a epifizei superioare a femurului sau a capului femural, provocata de o anomalie de crestere a cartilagiului de conjugare. Atata vreme cat dureaza cresterea femurului, epifiza sa este separata de partea mediana a osului printr-o zona cartilaginoasa deosebit de fragila, astfel incat o dereglare care perturbeaza cresterea poate antrena o deplasare a capului femural in afara lacasului sau. Epifizioliza este o boala rara care apare la copiii de varste cuprinse intre11 si 14 ani.

Cauzele sale, prost cunoscute, sunt indeosebi de ordin hormonal. Bolnavul schiopateaza si poate adesea sa simta dureri acute in zona inghinala. Radiografia arata clar alunecarea capului femural in raport cu colul femural. Tratamentul epifiziolizei este de cele mai multe ori chirurgical: el consta in fixarea capului femural la col, in general printr-o miscare elicoidala. Ea trebuie facuta cat mai rapid posibil, deoarece complicatiile bolii pot fi grave: necroza cartilagiului cu contracturi musculare dureroase, artroza precoce a soldului etc.

Sinonim: epifizioliza.

Nota pentru articolul «Coxa vara a adolescentului»:2.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate