Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Complicatiile psoriazisului

11 iunie 2013
Share

Persoanele care sufera de psoriazis prezinta riscul unor complicatii. Excesul si rezistenta la insulina si alte inflamatii asociate reprezinta o punte comuna intre psoriazis si multe alte complicatii ce pot aparea. Insulina are o actiune daunatoare atunci cand este in exces, fiind legata de sindromul metabolic, boli de inima, cancer etc. Va puteti proteja de multe riscuri in ceea ce priveste psoriazisul, concentrandu-va pe un stil de viata sanatos si pe colaborarea cu medicul specialist.

De exemplu, artrita psoriazica (boala autoimuna) este una dintre complicatiile psoriazisului, o afectiune care duce la distrugerea progresiva a articulatiilor, si cu cat mai sever este psoriazisul, cu atat este mai probabil sa suferiti de artrita psoriazica. Trebuie sa colaborati atat cu reumatologul, cat si cu dermatologul pentru a identifica complicatiile din timp. Potrivit unui studiu irlandez, din 200 de persoane care primesc tratament pentru psoriazis, 30% sufera si de artrita psoriazica.

 

Complicatii ale sarcinii cauzate de psoriazis

Femeile care traiesc cu psoriazis si sunt insarcinate ar putea suferi anumite complicatii, precum nasterea prematura, malformatii congenitale ale bebelusului sau nasterea unui copil cu o greutate mica. Aceste complicatii ar putea rezulta din cauza naturii inflamatorii a acestei afectiuni, dar si din cauza tratamentului impotriva psoriazisului. Complicatiile sarcinii pot fi evitate daca nu se vor mai lua anumite medicamente sau daca se administreaza anumite vitamine.

 

Psoriazisul creste riscul de sindrom al ovarelor polichistice

Femeile care sufera de psoriazis se pare ca sunt de aproximativ sase ori mai predispuse sa sufere de sindromul ovarelor polichistice, spre deosebire de femeile de aceeasi varsta si greutate care nu se confrunta cu psoriazisul. In plus, acest sindrom influenteaza si simptomele psoriazisului, contribuind la infertilitate, la aparitia unor probleme ale pielii, cum este acneea etc.

 

Depresia poate fi amplificata de psoriazis

Depresia pune adesea stapanire pe cei care au psoriazis, si asta pentru ca apare disconfortul psihic, ca urmare a imaginii fizice care este foarte importanta atat pentru femei, cat si pentru barbati. Pe de alta parte, femeile deprimate sunt de 1,5 ori mai predispuse sa dezvolte psoriazis. Depresia trebuie intotdeauna luata in serios, atat de catre medici, cat si de pacienti. Iar tratamentul pentru psoriazis nu este indeajuns, terapia fiind si ea necesara.

 

Sindromul metabolic poate fi asociat psoriazisului

Este o conditie caracterizata prin hipertensiune arteriala, un nivel mare al zaharului in sange, ca urmare a rezistentei la insulina, si semne ale inflamatiei in organism. De asemenea, persoanele cu psoriazis sunt de aproape sase ori mai susceptibile de a suferi de sindrom metabolic care creste, la randul sau, riscul dezvoltarii diabetului. Gestionarea psoriazisului inseamna schimbarea dietei, exercitii fizice si medicamente speciale.

 

Bolile de inima sunt agravate de psoriazis

Psoriazisul creste riscul bolilor de inima, al accidentelor vasculare cerebrale, al hipertensiunii arteriale. Tocmai de aceea este nevoie sa tineti dieta, sa faceti exercitii fizice si sa urmati tratamentul prescris de specialist. Persoanele cu psoriazis sunt amenintate deopotriva de boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), mai ales daca au fumat de-a lungul vietii, s-au expus unor factori precum praful, substantele chimice etc. In final, cancerul reprezinta una dintre cele mai grave complicatii ale psoriazisului, in special in randul barbatilor si copiilor. Desi cancerul este destul de greu de prevenit, indicat este sa faceti investigatii destul de des pentru a minimiza acest risc.

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.