Revista care te menține sănătos

Nutriție

Cele mai sanatoase gustari pentru calatorii

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
4 iulie 2022
Share
Cele mai sanatoase gustari pentru calatorii

Omul modern calatoreste foarte mult. De placere sau ca o componenta de baza a responsabilitatilor profesionale, suntem deseori pusi in situatia de a sta ore intregi in tren, masina sau avion, dependenti, din punct de vedere alimentar, de ceea ce ofera micile magazine din gari, aerogari sau benzinarii. 

Cred ca putem fi de acord ca numai sanatoase nu sunt mancarurile pe care le gasim cel mai adesea pe drum. Mancarea tip fast-food pare, pentru multi, o problema pe care nu poti decat sa o accepti, atunci cand te afli in deplasare. Pentru ca astfel de calatorii sunt frecvente pentru multi dintre noi, greselile alimentare ajung sa se adune si sa isi arate neplacutele consecinte, de la kilograme in plus la modificari ale lipidelor sangvine sau tulburari de ritm digestiv. Solutia este simpla, chiar daca poate parea incomoda.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale, recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie.

Ce putem manca pe drum?

La baza sta, pe de-o parte, pregatirea unor gustari speciale pentru drum, iar, pe de alta, selectarea acestora din oferta destul de limitata a alimentelor pe care le gasim pe drum. Desigur, cel mai bine este sa ne pregatim singuri mancarea, dar nu intotdeauna acest lucru este fezabil, mai ales daca expunerea la temperaturi crescute a unor alimente alterabile ne poate imbolnavi. Deci, ce mancam pe drum?

  • Intotdeauna fructe. Rehidrateaza, remineralizeaza si ne aduc fibre si multe vitamine, cu putine calorii „la schimb”. Alegeti-le pe cele putin perisabile, acoperite de coaja si care rezista bine socurilor mecanice. Citricele, bananele si merele sunt primele pe lista, dar, in sezon, si ciresele sau perele pot fi o alternativa. Daca va cumparati fructe de pe drum si daca este vorba despre produse care se consuma ca atare, fara indepartarea cojii, aveti grija sa le spalati foarte bine. Pot vehicula de la bacterii sau virusuri patogene pana la oua de paraziti. In zonele tropicale va puteti intalni cu specii extrem de periculoase, care produc imbolnaviri serioase si de durata.

  • O alta gustare sanatoasa poate fi un baton cu cereale si fructe uscate. Din fericire, aceste batoane („granola bars”) se gasesc „de-a gata”. Alegeti-le pe cele mai putin dulci si care contin cereale cu multe fibre. Va aduc energie, dar si nutrienti sanatosi.

  • Fructele oleaginoase de tipul migdalelor, arahidelor sau alunelor de padure, usor uscate la foc slab si putin sau deloc sarate sunt foarte utile in calatorii. Satura bine, pentru ca au un nivel ridicat de lipide sanatoase si fibre. In plus, abunda in vitamine si minerale.
  • Daca aceste calatorii necesita mult efort fizic, o gustare sanatoasa si energizanta este o portie de ciocolata neagra. Antioxidantii adusi de ciocolata ne pot proteja de agresiunile de diferite tipuri cu care corpul nostru se confrunta in deplasare.
  • In fine, de multe ori, ne putem prepara o salata sau macar o gustare din legume taiate in bucati mici, cu un sos consistent de tip hummus sau guacamole. Este mult mai sanatos sa mancam baghete de morcov, ardei gras sau gogosar decat sa rontaim, de foame, o punga de chipsuri.

Sfatul specialistului

Atentie! Inainte de a manca, spalati-va pe maini! Nu trebuie sa ne bazam exclusiv pe imunitatea noastra solida pentru a evita bolile digestive. In fond, multe afectiuni (cum este si hepatita A sau diverse parazitoze) nu ofera imunitate, asa incat profilaxia este intotdeauna o cale prin care ne asiguram ca nu ne vom imbolnavi. Calatorie placuta!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.