Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Ce trebuie sa stiti despre alergia la intepaturile de insecte

1 august 2013
Share

Este cunoscut faptul ca intepatura de insecte poate produce o reactie cutanata imediata, de obicei pruriginoasa si dureroasa, de culoare rosie si cu o durata de la cateva ore la cateva zile. De regula, nu trebuie urmat un tratament de specialitate, fiindca ingrijirea la domiciliu este suficienta. Cu toate acestea, specialistii atrag atentia ca pot sa apara reactii la muscatura de insecta, care pot fi impartite in locale (minore si extinse) sau generale.

Reactia alergica amenintatoare de viata este anafilaxia, care necesita tratament de urgenta. Din fericire, anafilaxia postintepatura de insecte este foarte rara.

Cele mai cunoscute simptome dupa intapatura sunt: durere localizata sau prurit (mancarime), roseata tegumentului, edem, uneori senzatie de arsura locala, parestezii (amorteala).

Reactia localizata minora este normala si nu necesita evaluare alergologica, desi aria afectata poate fi dureroasa pentru cateva zile. Aceasta reactie produce simptome locale, precum: edem, prurit, rash, pe o suprafata mare (pana la 30 cm), sau poate cuprinde un intreg membru. Edemul poate dura peste 48 ore, dar incepe sa scada dupa cateva zile. Poate fi dureros, dar nu este periculos daca nu sunt afectate caile aeriene.

 

Reactia locala extinsa necesita evaluare alergologica

In general, reactiile alergice sunt mai severe daca aceeasi persoana este muscata sau intepata de acelasi tip de insecta. „Reactia locala extinsa necesita evaluare alergologica cu instruirea pacientului de catre medicul specialist. Riscul de reactie sistemica la pacientii cu istoric de reactie locala extinsa in multe studii este de 5% pana la 10%”, ne-a spus dr. Raluca Greblescu, medic specialist Alergologie si Imunologie Clinica la Medas Unirea. Cele mai dese reactii sistemice apar in cazul intepaturii de Hymenoptere (albina, viespe). Simptomele sugestive pentru o reactie sistemica sunt wheezingul, dificultate in respiratie, greata, varsaturi, diaree, tahicardie, stare de slabiciune, disfagie, angioedem al fetei, buzelor, limbii, confuzie, agitatie, anxietate. De mentionat este faptul ca pacientii care prezinta patologie cardiovasculara au un risc mai mare de reactii severe.

„Primul gest care trebuie facut in cazul intepaturilor de Hymenoptere este inlaturarea acului si sacului cu venin cu mare atentie pentru a nu fi spart in piele. Daca insecta a fost viespe, trebuie parasita cu calm zona, pentru a evita o noua intepatura”, a completat dr. Raluca Greblescu. Important de stiut este faptul ca reactiile locale minore necesita spalare cu apa si sapun, aplicare de comprese reci si evitarea scarpinarii care poate duce la infectii cutanate. Trebuie consultat medicul daca eritemul sau pruritul se agraveaza si nu trece in cateva zile.

O alta problema in cazul intepaturilor de insecte este cea a bolilor care pot fi transmise prin acesti vectori, boli care, de multe ori, reprezinta o provocare diagnostica pentru medici, mai ales in cazul celor cu debut la distanta de momentul intepaturii sau muscaturii insectei. 

 

Text: Irina Prodan

Consultant: Dr. Raluca Greblescu

Medic specialist Alergologie si Imunologie

Clinica Medas Unirea

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.