Revista care te mentine sanatos

Intreaba expertul

Ce este dializa? Titi Stan, 49 ani

4 noiembrie 2013
Share

Dializa este procesul artificial de eliminare a deseurilor nedorite din sange. Rinichii nostri fac acest lucru in mod natural. Insa atunci cand o anumita persoana ajunge in stadiul final al bolii renale cronice (determinata cel mai frecvent de diabet zaharat si/sau hipertensiune) este nevoie de dializa. Poate fi utilizata si pentru pacientii care au dezvoltat insuficienta renala acuta (pierderea temporara a functiei renale). 

Cu alte cuvinte, dializa este inlocuitorul artificial pentru pierderea functiei renale (terapie de substitutie renala). Cand suntem sanatosi, rinichii reglementeaza nivelurile de apa si minerale din corpul nostru prin eliminarea deseurilor. Exista doua tipuri de dializa: hemodializa si dializa peritoneala (medicul specialist nefrolog va decide care dintre ele este recomandata fiecarui pacient). 

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Nota pentru articolul «Ce este dializa? Titi Stan, 49 ani»:2.50/ 5 (2 voturi)
#tags   \   , ,

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate