Revista care te menține sănătos

Știri

Cati dintre bolnavii cu Alzheimer raman nediagnosticati?

2 noiembrie 2012
Share

In Romania, boala Alzheimer este singura forma de dementa recunoscuta de autoritati ca generand grade progresive de handicap fizic si psihic. Cu toate acestea, serviciile de ingrijire a bolnavilor (in comunitate si la domiciliu) sunt limitate, acoperind doar 10% din solicitari.

In tara noastra, circa 200.000 de persoane sufera de Alzheimer, dintre acestea doar 10-15% fiind diagnosticate si tratate, comparativ cu 50-60% in alte tari. Acest lucru e pus adesea pe mentalitatea gresita din randul romanilor, potrivit careia dementa este un proces firesc al imbatranirii si „nu se poate face nimic”.

Specialistii trag insa un semnal de alarma si indeamna pacientii sa ceara ajutor si sa consulte medicul neurolog pentru a nu mai fi diagnosticati in fazele tardive, asa cum se intampla de obicei. In acest caz, perioada de supravietuire este de aproximativ trei ani si jumatate fata de 8-12 ani, daca s-ar prezenta la medic de la primele semne de dementa. In anul 2010 se estima ca exista 35,6 milioane de persoane afectate de aceasta boala la nivel mondial, iar numarul se va dubla la fiecare 20 de ani, ajungand la 65,7 milioane in 2030.

Cristina Ionescu

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.