Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Cateva sfaturi practice pentru ameliorarea tusei

9 decembrie 2011
Share

Temperaturile scazute din timpul iernii nu aduc doar fulgii de nea si sarbatorile mult asteptate, ci si afectiuni respiratorii, exprimate frecvent prin tuse. Episoadele de tuse reprezinta de fapt un mecanism de aparare a organismului, prin incercarea de a elibera caile respiratorii si de a proteja plamanii impotriva unor infectii mai grave.

Asadar, tusea este primul semn care va anunta ca trebuie sa luati masuri, chiar daca discutam despre o tuse seaca (neproductiva). Aceasta trebuie tratata inainte de a se transforma intr-o tuse cu expectoratie ce poate duce la aparitia unor afectiuni severe, precum bronsite, laringite, pneumonii etc.

Desi exista dovezi ca tusea trece de la sine in decursul a cateva saptamani de la debut, indiferent de tratamentul utilizat, nu exista o reteta standard care sa functioneze in cazul tuturor pacientilor. Pentru formele usoare de viroze care insotesc tusea, exista alternativa remediilor naturale, ce constau in administrarea de ceaiuri si adjuvante, testate si indicate in procesul de ameliorare a tusei.

 

Ceaiul verde indulcit cu miere, o alinare pentru gat

Atunci cand gatul devine foarte uscat si iritat, iar tusea este din ce in ce mai persistenta, trebuie sa luati atitudine si sa apelati cu incredere la ceaiul verde. Bogatia de antioxidanti din planta de ceai verde poate reduce semnificativ infectiile de la nivelul sistemului respirator, iar o lingurita de miere adaugata in ceai va poate scapa de tusea nocturna.

Intr-un studiu recent al cercetatorilor de la Universitatea Pennsylvania, s-a descoperit ca o lingurita de miere luata cu 30 de minute inainte de culcare poate calma tusea, favorizand secretia de saliva, iar proprietatile antioxidante si antimicrobiene contribuie la accelerarea procesului de vindecare. De asemenea, mierea poate fi un remediu excelent pentru reglarea somnului, fie ca vorbim de adulti, fie de copii.

 

Pentru a ameliora tusea, hidratati-va!

Cuvantul de ordine in cazul racelilor este… hidratarea! Lichidele sunt extrem de importante pentru organism, cu atat mai mult atunci cand suntem raciti, pentru ca ajuta la subtierea mucusului si la expectoratie, prevenind infectiile. Este recomandat consumul zilnic a minimum 2 litri de apa sau a supei de pui fierbinte.

Hidratarea face casa buna cu aportul de vitamine si minerale luate din hrana. Daca mancati multe fructe si legume, asigurati organismului o protectie imbatabila impotriva racelilor si va recuperati mai repede.

 

3 in 1! Expectorante, reprimate si dropsuri pentru tuse

Tratementul medicamentos recomandat difera in functie de tipul de tuse. Astfel, in cazul unei tuse productive sunt indicate expectorantele, care actioneaza asupra mucusului si ajuta la eliminarea acestuia, iar in cazul tusei seci sunt indicate reprimatele, care controleaza sau inhiba refluxul de tuse. De asemenea, dropsurile cu miere pot ameliora iritatiile gatului. Insa, trebuie sa retineti ca tratamentul medicamentos este recomandat doar dupa consultul prealabil la medicul specialist!

 

Aerul curat, secretul unei respiratii sanatoase

Incercati sa aerisiti foarte bine camerele in care stati si faceti un efort financiar pentru achizitionarea unui dispozitiv de umidificare a aerului care poate regla cantitatea de umiditate din atmosfera, ferindu-va de uscaciunea specifica tusei si ajutand la umezirea cailor respiratorii. Totodata, evitati pe cat posibil expunerea la fum, praf, gaze care va pot inrautati starea.

 

Paula Rotaru

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.