Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Cateterism cardiac

13 decembrie 2010
Share

Consta in introducerea in cavitatea unui vas sangvin a unui cateter, care este facut sa alunece pana in cavitatile inimii pentru a-i explora functionarea. Cateterismul cardiac permite diagnosticarea unei boli cardiace, evaluarea gravitatii sale si aprecierea rasunetului ei, daca este vorba de o boala congenitala sau dobandita.

Tehnica – Cateterismul cardiac este realizat sub control radioscopic si necesita o spitalizare de 48 pana la 72 de ore. Se practica o anestezie locala si o mica incizie la punctul de introducere a cateterului, in general la plica inghinala. Cateterul este introdus intr-o vena pentru explorarea cavitatilor drepte ale inimii, si intr-o artera pentru cea a cavitatilor stangi; apoi cateterul este impins pana in inima prin vas. Examenul dureaza intre 30 de minute si o ora si 30 de minute.

Complicatii – Sunt rare si pot fi mecanice: hemoragia la punctul de punctionare sau, exceptional, tromboza vasculara; ele pot fi si infectioase sau chiar sa antreneze tulburari ale ritmului: declansarea de extrasistole izolate sau in salve, adesea tranzitorii si fara consecinte grave, in timpul trecerii sondei in cavitatile cardiace. Riscul de accident fatal, extrem de mic, nu este legat, in general, de examenul in sine, ci de gravitatea bolii care a motivat practicarea cateterismului cardiac.

Nota pentru articolul «Cateterism cardiac»:5.00/ 5 (1 vot)