Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Cat de bine stim sa ne automotivam? Tehnici eficiente

14 ianuarie 2014
Share

Ca de fiecare data, la sfarsitul unui an si inceputul altuia, incheiem un ciclu pentru a redeschide altul. Este clasicul, de-acum, moment in care facem calcule. Calculam ce-a fost si ce vrem sa fie mai departe. Ne intristam pentru planurile marete abandonate, dar ne inveselim pentru ca ne aflam in fata unui viitor inca nescris.

Asa ca ne propunem cate in luna si in stele, si speram ca entuziasmul de acum sa nu ne paraseasca prea devreme. Si mai speram sa avem si motivatia necesara. Insa, de cele mai multe ori, facem cum facem si ne trezim ca abandonam ceea ce ne-am propus cu surle si trambite la inceputul de an. Bineinteles ca inainte sa ne apucam de ceva, de orice, este important sa stim ce vrem, sa ne stabilim scopuri clare si precise. Nu putem porni la drum fara a sti care este directia in care vrem sa mergem. Iar aceasta este dictata de locul in care vrem sa ajungem.

Atunci cand ne propunem sa incepem, ar fi bine sa spunem si altora intentiile noastre. Se pare ca acest lucru ne va ajuta sa ducem la bun sfarsit ceea ce ne-am propus. Faptul ca stiu si altii (si bine ar fi sa fie multi) nu ne va mai permite sa renuntam cu aceeasi usurinta cu care am fi facut-o inainte de a da sfara in tara.

 

Asterneti pe hartie ceea ce doriti sa realizati

Preferabil ar fi sa ne notam pe hartie ceea ce dorim sa infaptuim. Nu este de ajuns sa pastram dorintele doar in minte. Desi poate parea simplu, vom descoperi ca in fata colii de hartie lucrurile se complica. Dar esential este sa le scriem, pentru ca asa devin mai importante si mai serioase. Acesta este primul pas catre materializarea lor. Dupa ce ne-am decis ce vrem, putem porni la drum.

 

Cum ne mentinem motivati?

Un trainer motivational spunea ca pentru a ne mentine motivati trebuie sa muncim in sensul acesta in fiecare zi.

  • Mai exact, sa citim carti, sa ascultam discursuri si CD-uri care sa ne pastreze motivati pana la capat. Asa ca ar fi bine sa nu ne lipseasca de pe noptiera o carte care sa ne tina mereu in priza, dar una pe care sa o si citim, bineinteles. Daca invocam lipsa timpului, cu siguranta putem apela la audiobook-uri pe care le putem asculta in timp ce facem altceva (conducem, gatim, facem menajul, alergam etc.).
  • Apoi, este important sa stim ca al nostru creier nu face distinctia intre real si imaginar. Daca nu face aceasta diferenta, ne putem imagina ca ne-am apucat deja de ceea ce ne-am propus si, mai ales, ne putem imagina cum va arata viata noastra dupa ce vom termina. Astfel, ne vom proiecta in viitor, ne vom mobiliza sa actionam pentru a ajunge cat mai repede in faza finala – aceea pe care acum doar ne-o imaginam.
  • Totodata, trebuie sa facem o intelegere cu noi in care sa ne propunem sa nu lasam sa treaca nicio zi fara a face ceva pentru visul nostru. Asa ca, la finalul fiecarei zile, este bine sa ne notam intr-un fel de jurnal ce am facut in ziua respectiva pentru a ne indeplini scopul propus. In felul acesta vom tine si o evidenta a evolutiei noastre. Asa vom analiza cat de aproape sau cat de departe suntem de realizarea visului nostru. Odata ce am pornit la drum, ne vom stradui sa dedicam in fiecare zi o ora sau macar cateva zeci de minute scopului nostru.
  • Apoi, este bine sa ne fixam si termene. Acestea trebuie sa fie realiste si obiective. Un termen prea lung ne va face sa tergiversam lucrurile, iar unul prea scurt ne va face sa intram in panica. De aceea, este important sa fim cat mai realisti si corecti.

 

Psiholog Loredana Andrei

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.