Revista care te mentine sanatos

Intreaba expertul

Care este tratamentul recomandat in boala Addison?

25 ianuarie 2013
Share

Ioana Silviana Popescu, 44 ani, Bucuresti

Boala Addison se traduce prin insuficienta glandelor suprarenale (glande localizate la nivelul polului superior al rinichilor), semnificand o productie insuficienta a hormonilor suprarenalieni (cortizol si, mai rar, aldosteron).

Tratamentul este pe viata, iar cei care incep substitutia hormonala pot trai cat se poate de normal.

Substitutia hormonala in cazul insuficientei suprarenale consta in administrarea orala a compusilor sintetici ce inlocuiesc cortizolul si aldosteronul. Dozele acestor medicamente trebuie crescute in cazul oricarei perioade ce implica stres asupra organismului ca infectii, interventii chirurgicale etc. De mentionat ca persoanele cu boala Addison nu trebuie sa manance nesarat. Tratamentul trebuie luat sub indrumarea medicului, de preferat la aceeasi ora, in fiecare zi.

Se recomanda pacientilor cu aceasta afectiune sa mearga periodic la medic pentru a face analize in vederea modificarii schemei de tratament. Avand in vedere criza Addisoniana si faptul ca aceasta reprezinta o urgenta medicala, pacientii trebuie sa poarte asupra lor o insigna de identificare pentru ca doctorul sa isi dea seama despre ce este vorba si care este tratamentul necesar.

Dr. Alin Popescu 

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Nota pentru articolul «Care este tratamentul recomandat in boala Addison?»:3.00/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate