Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Cancerului (prevenire a)

13 decembrie 2010
Share

Ansamblu de masuri care vizeaza lupta impotriva expunerii la factorii de risc ai carcinogenezei (preventia primara) si tratarea starilor precanceroase (preventia secundara).

Factorii de risc – Sunt definiti plecand de la anchetele epidemiologice retrospective si prospective. Bolile ereditare, predispunand la un cancer, si tumorile al caror risc este transmis ereditar nu stau la originea decat a putine forme de cancer. In schimb, 90% dintre cancere sunt legate de factori exteriori sau de mediu. Cancerele consecutive poluarii sau unei expuneri profesionale sunt estimate la 10%. Modul de viata, comportamentul individual constituie cauza in mai mult de 80% dintre cancere.

Preventie primara – Aceasta se bazeaza pe modificarea modurilor de viata si de comportament, factorii de risc cei mai frecventi.
– Tutunul este raspunzator de 30% din totalitatea decese lor prin cancer. Mai mult de 90% dintre cancerele bronhopulmonare, prima cauza de mortalitate prin cancer din lume, si cancerele cailor aerodigestive (cancere orofaringolaringeene si esofagiene) ii sunt direct imputabile.
– Alcoolismul, nu direct carcinogen, dar foarte des asociat tabagismului, are un rol de cofactor multiplicativ de risc pentru cancerele cailor aerodigestive superioare: dintre acestea se observa la indivizii consumatori de alcool si de tutun.
– Alimentatia, atunci cand este bogata in grasimi saturate si in proteine, si saraca in fibre, multiplica riscul cancerelor digestive (stomac, colon si rect), dar si pe cel al cancerelor hormonodependente (san, endometru, prostata). Un consum excesiv de alimente afumate majoreaza riscul cancerului de stomac.
– Alti factori de risc, ca expuneri le prelungite la soare sau infectiile cu papilomavirus (boli virale transmisibile sexual), favorizeaza, aparitia cancerelor cutanate, in special a melanoamelor maligne, si respectiv a cancerelor anogenitale.