Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Bolile copilariei la maturitate. Aflati riscurile!

Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicina interna, Centrul Medical Medsana, www.medsana.ro
29 ianuarie 2018
Share
Bolile copilariei la maturitate. Aflati riscurile!

Prin bolile copilariei intelegem boli virale care apar, de obicei, la copii si sunt foarte contagioase. Acestea sunt varicela, rujeola, rubeola, parotidita epidemica (oreionul), la care se adauga roseola, eritemul infectios, scarlatina (care nu este o boala virala, fiind produsa de streptococ).

Bolile copilariei se manifesta prin eruptie cutanata, prurit, febra, stare generala alterata. Una dintre caracteristicele bolilor copilariei este dobandirea imunitatii pe viata. Imunitatea poate fi obtinuta si prin vaccinare. In cazul adultilor care nu au facut boala in copilarie sau nu au fost vaccinati, riscul ca aceasta sa apara ramane toata viata. Adultii sunt ceva mai rezistenti in fata virusurilor care produc aceste boli, dar in conditii de imunitate scazuta receptivitatea la boala creste.

Cele patru boli de temut

La adulti, orice boala poate evolua mai sever, dar mai grav este riscul mai mare de a dezvolta complicatii grave.

Varsatul de vant

Varicela sau varsatul de vant este cea mai contagioasa dintre bolile copilariei. Este cauzata de virusul varicelo-zosterian, are o perioada de incubatie de 10-21 de zile si se manifesta prin aparitia unor pustule cu un continut lichidian pe toata suprafata corpului, care provoaca mancarime, febra, stare generala alterata. La adult, poate avea o evolutie severa, cu risc de a dezvolta pneumonie variceloasa, artrita sau encefalita. Pe de alta parte, adultii care au facut varicela in copilarie pot face zona zoster.

Zona Zoster, contagioasa si dureroasa

Bolile copilariei la maturitate. Aflati riscurile!

Pojarul

Rujeola sau pojarul este determinata de virusul rujeolic, are o perioada de incubatie de 7-18 zile si se manifesta cu febra foarte mare (frecvent peste 38° C), inflamarea ganglionilor, a amigdalelor, eruptie cutanata. Complicatiile pot fi severe atat la copil, cat si la adult, pacientul putand dezvolta pneumonie, bronhopneumonie, miocardita, otita, encefalita, foarte severa fiind panencefalita sclerozanta, cu risc mare de deces.

Pojarelul

Rubeola sau pojarelul este cauzata de virusul rubeolic, are o perioada de incubatie de 14-21 de zile si se manifesta cu febra, adenopatie, cefalee, artralgii, eruptie cutanata. La copii, evolutia este usoara in general, putand trece si neobservata uneori. In schimb, la adult evolutia bolii se poate complica cu artrita, purpura, encefalita. Rubeola este deosebit de grava la gravide.

Netratat, oreionul provoaca meningita

Oreionul

Parotidita epidemica sau oreionul este provocata de virusul urlian si are o perioada de incubatie de 16-18 zile. Caracteristica este inflamarea glandelor salivare parotide, uni- sau bilateral, situate dedesubtul urechilor, determinand durere la masticatie, dificultate la inghitit, scaderea secretiei salivare. Oreionul poate determina pancreatita urliana, ce duce la diabet, orhita urliana, ce poate duce la atrofie testiculara si ooforita, cu infertilitate secundara, meningita sau encefalita urliana, cu risc crescut de deces.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.