Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Cele mai comune boli infectioase vara

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
25 iulie 2022
Share
Cele mai comune boli infectioase vara

Vara se numara toxiinfectiile! Aceasta nu este o stire din ziar, ci realitatea cu care se confrunta camerele de garda in sezonul cald. Din pacate, cu vremea buna pot veni si o serie de probleme de sanatate ce afecteaza atat adultii, cat si pe cei mici.

 Chiar daca este frumos afara si oferta alimentara este extrem de atragatoare, nu inseamna ca trebuie sa lasam garda jos. Cele mai multe probleme cu care se confrunta medicii in aceasta perioada sunt cele din sfera digestiva, insa nu trebuie uitate alergiile de sezon, a caror frecventa a crescut destul de mult in ultimul deceniu. Daca va petreceti mai mult timp in aer liber in zone cu multa verdeata, aveti mare grija la muscatura de capusa! Si daca mergeti la strand sau la piscina, tineti cont de o afectiune specifica acestor locatii, si anume conjunctivita de bazin sau de piscina.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale, recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie.

Toxiinfectiile alimentare

In timpul sezonului cald, alimentele se degradeaza mult mai repede, din cauza caldurii. Astfel, cei mai expusi sunt copiii, insa si adultii pot avea de suferit. De cele mai multe ori, in concediu se consuma produse al caror termen de valabilitate nu se cunoaste si nu se stie nici cum au fost tinute inainte de a fi preparate.

Multe restaurante, pentru a da un aspect cat mai savuros alimentelor, folosesc sosuri si condimente ce pot ascunde mirosul si gustul specific alimentului alterat. Virusurile si bacteriile pot contamina alimentele, cel mai frecvent incriminate alimente fiind ouale, carnea, laptele si fructele de mare. In cazul in care vreti sa evitati astfel de situatii neplacute, va recomandam:

  • Spalati-va pe maini cu apa si sapun inainte de masa!
  • Pastrati in conditii adecvate alimentele pe care le consumati si uitati-va de fiecare data la termenul de garantie!
  • Nu lasati alimentele usor perisabile la caldura!
  • La cel mai mic semn (gust, miros) dubios, aruncati alimentul!
  • In cazul in care apar simptomele unei toxiinfectii, adresati-va medicului!

„Boala mainilor murdare” sau hepatita A

Aceasta afectiune virala este frecvent intalnita in colectivitatile copiilor, motiv pentru care parintii trebuie sa joace un rol decisiv in prevenirea acesteia. Manifestarile hepatitei A sunt: greata, varsaturile, durerile difuze abdominale, oboseala, durerile musculare si osoase si lipsa poftei de mancare. Modalitatea de transmitere este cea fecal-orala. Cu alte cuvinte, igiena deficitara este raspunzatoare de transmiterea acestei boli.

Spalarea temeinica a obiectelor personale, a fructelor si legumelor si evitarea mancatului dupa altcineva sau folosind aceeasi vesela sunt cateva dintre regulile de aur pentru evitarea hepatitei A.

iarba

Muscatura de capusa

Iesitul la iarba verde si plimbarea in aer liber sunt unele dintre cele mai placute activitati vara, insa, din pacate, exista si dezavantaje. Invazia capuselor in zonele cu vegetatie este o problema din ce in ce mai serioasa, cu atat mai mult cu cat muscatura de capusa este raspunzatoare pentru boala Lyme sau „boala cu 1.000 de fete”. Simptomele sunt variate, ceea ce poate intarzia diagnosticarea. In aceasta situatie, prognosticul poate sa fie nefavorabil.

In perioada aprilie-septembrie trebuie avut in vedere ca in spatiile verzi exista acest pericol. Perioada de incubatie din momentul muscaturii si pana la aparitia simptomelor variaza de la una la doua saptamani, insa exista si perioade mai lungi pana la observarea primelor semne de boala. In cazul in care constatati ca ati fost muscat de o capusa, mergeti de urgenta la medic pentru a beneficia de tratamentul corect.

Conjunctivitele de bazin

Conjunctivitele sunt afectiuni inflamatorii ale mucoasei conjunctivale. Cele mai multe sunt contagioase. Deseori, conjunctivita de bazin este determinata de Chlamydia trachomatis. Nu faceti baie in locurile in care calitatea apei este indoielnica!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.