Revista care te menține sănătos

Vaccinare

Vaccinul antirabic – efecte secundare

7 iulie 2017
Share
Vaccinul antirabic – efecte secundare

Vaccinul antirabic este un agent imunizant activ, utilizat pentru a preveni infectia provocata de virusul rabic. Actiunea vaccinului determina organismul sa produca anticorpi si sa lupte impotriva infectiei.

Acest vaccin se administreaza persoanelor care au fost muscate sau zgariate de un animal care se presupune ca ar avea rabie (turbare), adica profilaxie post-expunere, dar si celor care prezinta risc crescut de a fi infectate cu virusul rabic; este vorba, in general, despre medici veterinari, oameni care lucreaza cu animalele sau calatoresc foarte mult.

Infectia cu virusul rabic este extrem de serioasa si poate fi fatala. Daca ati mai fost vaccinati in trecut si ati mai fost expusi acestui virus, trebuie sa primiti doua doze de vaccin la cateva zile distanta.

Riscurile si beneficiile vaccinului antirabic

Este indicat sa-i comunicati medicului daca aveti alergii la anumite substante. De asemenea, trebuie sa-l informati daca va confruntati cu alte tipuri de alergii, cum ar fi cele la produsele alimentare, coloranti, conservanti etc. In cazul femeilor insarcinate, nu exista studii care sa dovedeasca daca si ce efecte secundare exista. In plus, personalul medical ar trebui sa stie daca suferiti de alte probleme medicale, in special daca faceti febra severa des (ar putea fi confundata cu un efect secundar al vaccinului) sau va confruntati cu probleme ale sistemului imunitar (efectele benefice ale vaccinului ar putea fi diminuate). Nu luati alte medicamente, decat daca ati informat medicul.

Vaccinul antirabic – efecte secundare

Efectele secundare ale administrarii vacinului antirabic

Alaturi de efectele benefice, un medicament poate avea si efecte secundare.

Daca experimentati urmatoarele efecte adverse, adresati-va specialistului:

– Mancarime

– Furnicaturi la nivelul membrelor

– Amorteala

– Tuse

– Dificultati la inghitire

– Batai rapide ale inimii

– Senzatie de disconfort

– Inflamatia articulatiilor

– Iritabilitate

– Dureri musculare sau rigiditate

– Umflarea pleoapelor, buzelor, limbii

– Convulsii

– Eruptii cutanate, urticarie, roseata

– Inflamarea glandelor limfatice

– Durere in piept

– Oboseala

– Varsaturi

Unele reactii adverse nu au nevoie de ingrijire medicala si pot sa dispara in timp ce organismul se obisnuieste cu tratamentul.

Efecte secundare frecvente

Mai frecvent apar frisoanele, ameteala, febra, senzatia generala de disconfort, durerea de cap, mancarimea, roseata, umflarea si invinetirea zonei unde a fost facut vaccinul, dureri musculare sau articulare, greata, dureri de stomac, dureri abdominale, diaree. Rabia poate fi prevenita prin vaccinare 100% daca va prezentati la medic in maximum 24 de ore dupa muscatura.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.