Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Ciroza cardiaca

25 iunie 2015
Share

In ciuda numelui, ciroza cardiaca este tot o afectiune a ficatului, dar care este cauzata de insuficienta cardiaca cronica. La pacientii cu aceasta boala, ficatul este afectat ca urmare a intreruperilor de flux sangvin, ceea ce duce la dezvoltarea unor depozite fibroase la nivelul ficatului.

Desi este mentionata ca ciroza, aceasta nu satisface intotdeauna criteriile de diagnostic pentru ciroza clasica. Este important de retinut ca ciroza cardiaca – sau hepatopatia congestiva – nu este legata in niciun fel de abuzul de alcool. Persoanele cu ciroza cardiaca pot fi tratate in mai multe moduri, uneori fiind necesara internarea intr-un spital, alteori fiind suficient un tratament in ambulatoriu, in functie de natura starii pacientului.

Cum se formeaza

La persoanele cu insuficienta cardiaca, intregul sistem cardiovascular este perturbat, iar acest lucru poate duce la o cascada de alte afectiuni, inclusiv la hepatopatie congestiva. Astfel, in cazul in care presiunea in vasele de sange din interiorul celulelor hepatice creste, se ajunge la congestie. Aceasta dauneaza celulelor hepatice, creand un aspect patat distinctiv la nivel celular. Celulele hepatice incep sa moara, se formeaza depozite fibroase la nivelul ficatului, iar pacientul poate dezvolta ciroza cardiaca.

Ideal, aceasta afectiune ar trebui sa fie prevenita, odata cu inceperea tratamentului pentru boala de inima. Pacientii cu insuficienta cardiaca pot fi monitorizati pentru simptome ale unor complicatii, iar tratamentul pentru insuficienta cardiaca poate elimina presiunea asupra organelor interne.

decupata ciroza secundaraFactori de risc

Aceasta afectiune este mult mai frecventa in cazul persoanelor in varsta, deoarece acestea au oricum un risc crescut de insuficienta cardiaca. Disfunctia hepatica poate deveni o problema medicala serioasa, in momentul in care ficatul afectat nu mai este capabil de a metaboliza compusii chimici.

Ficatul joaca un rol important in metabolizarea unei serii intregi de medicamente, iar persoanele cu leziuni hepatice pot fi mai putin tolerante la administrarea unor asemenea medicamente. Evident, pacientii cu ciroza hepatica trebuie sa fie atenti si la consumul de alcool, care ar trebui, pe cat posibil, limitat, chiar eliminat.

Cum se poate trata

Tratamentele pot include atat medicamente, cat si interventii chirurgicale, in functie de cauza principala a insuficientei cardiace, dar si starii generale de sanatate a pacientului. Daca totusi s-au produs deja daune la nivelul ficatului, tratamentul pentru boala de inima ar trebui sa impiedice cresterea in severitate a cirozei hepatice.

Unii pacienti nu dezvolta probleme de sanatate ca urmare a debutului cirozei cardiace, iar atat timp cat boala cardiovasculara ce sta la baza afectiunii ficatului este gestionata eficient, respectivii pacienti nu au neaparat nevoie de ingrijire suplimentara.

Alte optiuni de tratament includ utilizarea de diuretice pentru scaderea tensiunii arteriale, reducerea presiunii asupra ficatului. Dietele, exercitiile si regimurile pot ajuta, de asemenea, imbunatatind starea pacientului, acestea putand fi efectuate sau aplicate sub indrumarea unui medic generalist, a unui kinetoterapeut sau a unui nutritionist. In anumite cazuri grave, insa, se poate sa fie nevoie si de o interventie chirurgicala.

Persoanele cu ciroza cardiaca trebuie atent monitorizate pentru depistarea unor simptome ce semnaleaza o alta disfunctie hepatica, iar daca dezvolta noi probleme la nivel hepatic, tratamentul administrat ar trebui sa fie ajustat in consecinta.

Mircea Doaga

Sursa: wisegeek.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.