Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Faceti sport, preveniti afectiunile vezicii biliare!

7 februarie 2012
Share

Sport, sport si iar sport. Inca din copilarie, toata lumea ne indeamna sa facem miscare, intrucat aceasta ajuta organismul sa se mentina sanatos. Mai aveti nevoie de argumente pentru a va inscrie la sala de fitness sau pentru a merge zilnic cel putin 30 de minute pe jos?

Ei bine, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii in domeniu, exercitiile fizice au un rol extrem de important in prevenirea multor boli, de la cele cardiovasculare pana la afectiunile biliare.

Sedentarismul, printre factorii de risc ai afectiunilor vezicii biliare

Problemele vezicii biliare sunt relativ frecvente si se trateaza fie prin interventii chirurgicale, fie cu ajutorul medicatiei. Printre factorii de risc care determina aparitia afectiunilor vezicii biliare se numara obezitatea, dietele stricte, sedentarismul, dar si nivelurile crescute de colesterol „bun” (HDL-colesterol) sau trigliceride.

Calculii biliari se formeaza in momentul in care exista o cantitate prea mare de colesterol in bila sau cand functia vezicii biliare este alterata, adica nu se goleste normal. Inca din 1970 studiile arata ca miscarea practicata constant imbunatateste sanatatea, ajutand la scaderea colesterolului crescut si, implicit, la prevenirea problemelor vezicii biliare. In plus, miscarea este un factor important in prevenirea aterosclerozei, afectiunilor cardiovasculare sau renale.

Miscarea, indicata in caz de hipercolesterolemie

Cand colesterolul este foarte mare, adica pacientul este diagnosticat cu hipercolesterolemie, prima masura luata este adoptarea regimului alimentar fara grasimi, iar a doua masura este exercitiul fizic regulat. Mai mult, miscarea practicata la varste fragede scade riscul aparitiei calculilor biliari la varsta adulta. Daca va propuneti sa alocati si mai mult timp sportului, nu aveti absolut nimic de pierdut, insa tot din studii reiese ca riscul nu se va reduce cu mai mult de 30% doar din sport, asa ca trebuie sa aveti grija si la regimul alimentar, potrivit www.everydayhealth.com.

Plimbati-va, mergeti la inot sau jucati tenis

Pentru a nu avea probleme cu vezica biliara, cele mai indicate activitati fizice sunt plimbarile zilnice cu bicicleta, inotul si tenisul, dar si mersul constant la sala, insa toate acestea trebuie practicate timp indelungat pentru a putea culege roadele. In plus, ca si metode de a preveni afectiunile vezicii biliare, foarte important este sa va mentineti o greutate normala, dieta sa fie echilibrata (cu mese regulate) si sa evitati, pe cat posibil, administrarea compusilor pe baza de estrogen.

Studiile arata ca un efort relativ mic, constand in 30 de minute de miscare efectuata zilnic, minimum cinci zile pe saptamana, poate reduce riscul aparitiei calculilor biliari cu aproximativ 30%, in special in randul femeilor.

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Laurentiu Luca,

Directorul Centrului Medical PULS,

Telefon ambulanta: 021.97 33

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.