Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

„Bila leneşă”. Care sunt cauzele?

3 iunie 2022
Share
„Bila leneşă”. Care sunt cauzele?

Dischinezia sau disfuncţia biliară, cunoscuta în popor şi sub numele generic de „bila leneşă”, dă bătăi de cap multor persoane. Potrivit specialiştilor, principala cauză a acestei afecţiuni este de ordin neurovegetativ, aşa că aveţi mare grijă la alimentaţie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Bil-Ex de la Naturalis; un supliment alimentar pe bază de extract purificat de bilă bovină; o substanţă naturală de origine animală, cu rol în îmbunătăţirea digestiei.

Vezica biliară este o formaţiune anatomică de mici dimensiuni, localizată în apropierea ficatului; în timp ce bila sau fierea este un lichid amărui produs de ficat, cu rol în uşurarea digestiei grăsimilor.

bila leneşă

Cum funcţionează vezica biliară?

Fiecare masă reprezintă un stimul fiziologic deoarece, în urma acesteia, colecistul (adică vezica biliară) se contractă şi aruncă bila în intestin. Aceasta din urma are rolul de a dizolva alimentele, însă în organism pot fi absorbite numai substanţe solubile în apă. Atunci când hrana este bogaă în grăsimi, vezica biliară trebuie să lucreze suplimentar, eliminând în tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis BilActiv Anghinare; un supliment alimentar care conţine extract standardizat de anghinare, cu rol în buna funcţionare a ficatului şi a întregului sistem digestiv. Este un bun adjuvant pentru digestie.

Alimentaţia bogată în grăsimi îngreunează eliminarea bilei

Din cauza faptului că, uneori, efortul necesar este prea mare, bila se blochează, nu se mai elimină, digestia desfăşurându-se greoi. Şi asta nu e tot. Grăsimile prost digerate suferă în intestin un proces de fermentaţie, cu eliberare de gaze şi spasm intestinal, de aici şi senzaţia de balonare şi durere pe care o simt cei cu fierea leneşă după o masă copioasă.

Dieta pacientului trebuie să se bazeze pe alimente care nu solicită prea mult bila, cum ar fi supele de legume, carnea de pui, vita, curcan ori peşte fiartă sau la grătar, fructe şi legume. De asemenea, puteţi consuma brânză de vaci, urdă, iaurt şi lapte degresat, pâine prăjită ori biscuiţi.

secundara_bila_inainte de Sedentarismul si stresul, alti factori declansatori ai “bilei lenese”

Sedentarismul şi stresul, alţi factori declanşatori pentru „bila leneşă“

Se pare însă că nu doar alimentaţia este de vină pentru apariţia „bilei leneşe“. Printre factorii de risc se numără atât stresul, tulburările anxioase şi depresive, cât şi sedentarismul şi poziţia necorespunzătoare adoptată de persoanele care petrec mult timp la birou. Din acest motiv, este important să faceţi exerciţii fizice în mod constant. Dacă nu luaţi nicio măsură în rezolvarea acestei probleme, bila se poate cristaliza şi se pot forma pietre, de unde apare şi riscul de a face icter mecanic.

„Bila leneşă“, principalele simptome: durerea în partea dreaptă şi gustul amar

Simptomele în cazul persoanelor cu „bila leneşă“ sunt reprezentate de durere sub coastele din partea dreaptă; greaţă; vărsături şi gust amar. În ceea ce priveşte tratamentul, până ajungeţi la medicul gastroenterolog este recomandat să amelioraţi durerea cu antispastice şi calmante şi să excludeţi din alimentaţie grăsimile, prăjelile, carnea tocată şi mezelurile.

În urma investigaţiilor amănunţite, medicul va prescrie medicamente de genul colecistochineticelor (pun fierea în mişcare) sau medicamente care stimulează producerea bilei, şi anume coleretice.

Puteţi apela cu succes şi la plante. Spre exemplu, rostopasca şi cicoarea au capacitatea de a calma durerea provocată de „bila leneşă“. Totodată, tratamentul balnear le poate fi de folos persoanelor cu fierea leneşă.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.