Revista care te menține sănătos

Digestie

Balonarea, eructatia si gazele intestinale: motiv de ingrijorare?

15 decembrie 2017
Share

Balonarea, eructatia si gazele intestinale apar in mod normal. Gazul este produs in stomac si intestine dupa ce organismul transforma alimentele in energie. Gazele si eructatiile pot fi, uneori, stanjenitoare. Balonarea, ce reprezinta senzatia de plin la nivelul abdomenului, va poate aduce un disconfort.

Desi multe persoane se baloneaza des, schimbarile din alimentatie pot scadea cantitatea de gaze formata si pot ameliora disconfortul creat de acestea.

Eructatia (ragaiala) reprezinta eliminarea zgomotoasa (voluntara sau involuntara) a aerului de la nivelul stomacului sau esofagului prin gura. Daca eructati de 3-4 ori dupa ce mancati, nu va ingrijorati, este normal. Acest fenomen apare din cauza ca inghititi aer in timp ce mancati. Alte cauze de eructatie includ ulcer sau afectiuni ale vezicii biliare.

Toate persoanele produc gaze, insa exista unele care produc o cantitate mai mare comparativ cu altele. Eliminarea gazului este normala daca se produce de la 6 pana la 20 de ori pe zi. Desi acest lucru poate fi stanjenitor sau suparator, gazul intestinal in exces nu este cauzat de o afectiune medicala grava.

Care sunt cauzele balonarii si ale gazelor intestinale?

Cauzele frecvente de aparitie a balonarii si gazelor intestinale includ:

  • Aerul inghitit. Daca nu este eliminat, acesta trece prin tractul digestiv si este eliminat prin anus ca flatulenta.
  • Bauturile carbogazoase si alimentele. Cantitatea de gaz este diferita in anumite alimente si bauturi, astfel incat acest factor se manifesta diferit de la o persoana la alta.
  • Intoleranta la lactoza. O persoana care nu poate digera usor lactoza, un tip de zahar natural ce se gaseste in lapte si produsele lactate, poate fi balonat si poate avea acumulare excesiva de gaze intestinale, pe langa alte simptome.
  • Constipatia. Aceasta poate cauza balonare, insa, in general, nu creste cantitatea de gaze intestinale.
  • Medicamentele sau suplimentele alimentare. Exista anumite medicamente si suplimente alimentare ce pot cauza balonare si acumulare de gaze intestinale, ca efecte adverse. Discutati cu medicul despre acestea daca disconfortul este prea mare.
  • Anumite afectiuni medicale. Unele afectiuni medicale, precum ocluzia intestinala sau boala Crohn pot duce la acumularea de gaze intestinale in exces.
  • Schimbarile hormonale. Balonarea apare in mod frecvent in randul femeilor aflate la menstruatie, deoarece corpul poate retine lichide in aceasta perioada.

Dispepsia este un termen medical folosit pentru a descrie senzatia de plin sau de arsura la nivelul pieptului ori al abdomenului superior dupa masa. O persoana poate descrie aceasta senzatie ca „gaze”. In acelasi timp, pot aparea si alte simptome, precum eructatie, zgomote abdominale, flatulenta, scaderea apetitului si schimbarea scaunului. Cauzele dispepsiei variaza de la minore la majore.

cauze-balonare-2Cum putem preveni balonarea si gazele intestinale?

Acestea sunt induse, de cele mai multe ori, de alimentele pe care le consumati. Fasolea, unele fructe si legume (varza de Bruxelles, varza, conopida, prunele si caisele), unii indulcitori (sorbitol, fructoza), lactatele, cerealele integrale consumate in cantitati mari sunt unele dintre alimentele care duc la acumularea gazelor in exces.

Daca eliminarea sau reducerea consumului de alimente greu digerabile nu va amelioreaza simptomele, exista unele medicamente ce va pot ajuta. Daca fumati, disconfortul intestinal este unul dintre motivele pentru care puteti renunta la acest obicei. Fumatul este asociat cu balonarea, arsurile la nivelul esofagului si cu alte tulburari digestive.

Din fericire, balonarea este rar un simptom al unei afectiuni serioase. In cele mai multe cazuri, solutia este simpla: controlati marimea portiilor, reduceti grasimile si mancati incet. Aceste remedii simple ar trebui sa va tina departe de senzatia de plin si de balonare.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.