Revista care te mentine sanatos

Intreaba expertul

Au vreo relevanta analizele de colesterol si trigliceride la o fetita de 11 ani?

2 aprilie 2013
Share

Ioana Mara Ionescu, 37 ani, Bucuresti

Hipercolesterolemia si hipertrigliceridemia la o varsta atat de frageda sunt, de cele mai multe ori, consecintele unei afectiuni cu transmitere genetica. Hipercolesterolemia familiala este cauzata de un defect ce apare la nivelul cromozomului 19.

Acest lucru se traduce printr-o imposibilitate de a elimina din sange grasimile, cu aparitia cresterii colesterolului si trigliceridelor la varste fragede.

Mai multi membri ai familiei sunt de regula afectati, lucru ce impune dozarea colesterolului atat in cazul parintilor fetitei de 11 ani, cat si in cazul fratilor (daca exista). Aceasta afectiune, chiar daca este de multe ori asimptomatica, nu trebuie neglijata din punct de vedere terapeutic, deoarece poate avea repercusiuni grave asupra sanatatii. Tratamentul se va face sub atenta indrumare a medicului pediatru, constand atat in administrarea unei medicatii hipolipemiante, cat si in respectarea unui regim sarac in grasimi de origine animala. In cazul celor care sufera de hipercolesterolemie familiala, se recomanda dozarea periodica a profilului lipidic.

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Nota pentru articolul «Au vreo relevanta analizele de colesterol si trigliceride la o fetita de 11 ani?»:2.00/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate