Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Astmul, sfaturi pentru o viata normala

1 aprilie 2008
Share

Ati avut o criza sau crize repetate de respiratie suieratoare? Ati avut o tuse suparatoare noaptea sau respiratie suieratoare dupa efort fizic? Aveti respiratie suieratoare, senzatie de strangere a pieptului sau tuse dupa o expunere la alergene din aer sau poluanti? Racelile coboara de obicei in piept sau dureaza mai mult de 10 zile sa treaca? Aceste manifestari sunt ameliorate in urma tratamentului pentru astm (de exemplu un spray)? Daca ati raspuns afirmativ la cel putin o intrebare, este posibil sa aveti astm si atunci trebuie sa consultati medicul specialist care sa va stabileasca diagnosticul si sa va prescrie un tratament corespunzator.

Astmul este o boala cronica a bronsiilor care se manifesta prin patru simptome principale:
respiratie dificila; tuse; respiratie suieratoare; senzatia de strangere a pieptului. Aceste manifestari apar impreuna sau separat. In unele cazuri, astmul se manifesta doar prin tuse si in acest caz sarcina medicului de a stabili diagnosticul este mult mai dificila. La copii (dar si la adulti), astmul se manifesta deseori sub forma unor „raceli” sau „pneumonii” repetate care trec greu si care se insotesc de respiratie dificila si deseori suieratoare. In aceste cazuri, de multe ori, se administreaza inutil antibiotice in mod repetat si bolnavul ajunge tarziu la un medic specialist care ii stabileste diagnosticul.

Astmul este uneori o boala alergica, fiind declansat de alergene din aer (adica de substante inofensive pentru majoritatea oamenilor, dar care la unii oameni pot declansa crize de astm). Cateva exemple de alergene din aer: acarieni (insecte microscopice din praful de casa), alergene de pisica, alergene de caine, polenuri (care apar primavara, vara sau toamna in functie de tipul de polen) etc.

Cum aflam daca avem astm?
Diagnosticul de astm este deseori stabilit prin testarea functiei pulmonare (spirometrie), in cursul careia pacientul sufla aerul cu putere si complet intr-un aparat. Prezenta unei anomalii care se amelioreaza sau chiar dispare dupa ce pacientul ia un medicament care dilata bronsiile (bronhodilatator) certifica diagnosticul de astm. Testul trebuie efectuat obligatoriu la toti pacientii suspectati de astm, dar uneori nu este suficient pentru a stabili diagnosticul si este nevoie de teste suplimentare, inclusiv uneori de un test terapeutic. Testarea cutanata alergologica este importanta pentru identificarea unuia sau mai multor alergene responsabile.

Cum se trateaza astmul?

Astmul, sfaturi pentru o viata normalaAstmul nu poate fi vindecat, dar poate fi mult ameliorat de un tratament corect. Scopul tratamentului in astm este ca pacientul sa duca o viata normala. Astfel copiii sa poata sa se joace normal, sa inoate, sa alerge, sa mearga la scoala, iar adultii sa lucreze program normal, sa poata face efort fizic, chiar intens (de exemplu, sunt campioni mondiali la inot care sunt astmatici). Medicamentele care se dau pacientilor astmatici sunt fie pastile (care trebuie inghitite), fie spray-uri sau alte dispozitive din care se inhaleaza in plamani o substanta. Avantajul medicamentelor inhalatorii este faptul ca ajung in majoritate in bronsii si plamani si in mica masura in alte organe, astfel ca efectele lor neplacute sunt mai mici.
O prima categorie de medicamente antiastmatice se iau la nevoie, de obicei pe cale inhalatorie, pentru calmarea manifestarilor astmului. Ele sunt indicate tuturor pacientilor astmatici, care trebuie sa le poarte in buzunar sau in geanta, si sunt singurele folosite in formele foarte usoare de boala, cand manifestarile sunt foarte rare. A doua categorie de medicamente antiastmatice se iau regulat, zilnic, pentru a preveni aparitia manifestarilor bolii atunci cand acestea sunt mai frecvente (de exemplu mai des de o data pe saptamana). Aceste medicamente pot fi inhalatorii sau orale si se pot administra singure sau in combinatii. Recent, au fost introduse medicamente care pot fi administrate atat zilnic, cat si la nevoie, usurand astfel viata pacientului cu astm. In plus fata de tratamentul medicamentos, pacientul cu astm trebuie sa evite factorii sau situatiile care ii agraveaza boala (inclusiv alergene), dar in limitele unei vieti normale. Tratamentul cu vaccinuri alergenice poate duce la ameliorarea importanta a bolii la cei care sunt sensibili la un singur alergen. Ce facem cand tratamentul nu controleaza boala?
Tratamentul in astm si masurile asociate sunt foarte eficiente si majoritatea bolnavilor cu astm pot duce o viata normala. Cu toate acestea, la o mica parte (cam unul din 20) persista manifestarile in ciuda unui tratament corect. Acesti pacienti trebuie sa fie consultati de medici specialisti in astm sever, intrucat pot prezenta fie alte boli, fie factori suplimentari care impiedica efectul medicamentelor.

Retineti!
Astmul este o boala cronica a bronsiilor, care se manifesta uneori periodic, alteori aproape permanent, prin respiratie dificila, tuse, respiratie suieratoare si senzatia de strangere a pieptului. Desi se manifesta periodic, afectiunea se trateaza permanent pentru a preveni manifestarile, si la nevoie pentru a calma aceste manifestari atunci cand apar. Scopul tratamentului in astm este ca pacientul sa duca o viata cat mai aproape de normal, si acest scop este atins la majoritatea celor care isi urmeaza tratamentul corect.

Dr. Dragos Bumbacea
Medic primar pneumolog
Clinica Novo Medica,
Tel. 021/410.54.70

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.