Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Angina ulceroasa

13 decembrie 2010
Share

Angina ulceroasa este o inflamatie acuta a faringelui, care prezinta, la examenul clinic, o mucoasa faringiana afectata de una sau mai multe ulceratii.

Diferite tipuri de angina ulceroasa
– angina lui Vincent survine mai ales la adolescent sau la adultul tanar. Multiplicarea pe mucoasa faringiana a doua bacterii comensale (traind pe seama gazdei fara a-i face rau), bacilul fuziform si spirilul, determina angina lui Vincent, usor diagnosticata prin examenul microscopic al unui frotiu al gatlejului dupa colorarea bacteriilor (coloratie gram). Durerea, putin intensa, se accentueaza la deglutitie. Ea afecteaza o singura parte a faringelui, cel mai adesea. Angina lui Vincent nu afecteaza decat o singura amigdala, care este acoperita atunci de ulceratii suple la palpare si o falsa membrana. Ea poate fi cauzata de o proasta stare a dentitiei.
– angina lui Duguel se observa in decursul febrei tifoide ea se caracterizeaza printr-o ulceratie nedureroasa a unuia sau chiar a celor doi stalpi ai valului palatin.
– angina bolilor hematologice se observa frecvent in cazul mononucleozei infectioase sau al leucemiei. Diagnosticarea sa se bazeaza pe examenele sangvine.
– angina lui Ludlvig se caracterizeaza printr-o importanta deformare a gatului (exterioara), o febra ridicata si dureri vii.

Tratament – Tratamentul are la baza penicilina.

Nota pentru articolul «Angina ulceroasa»:1.00/ 5 (1 vot)