Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Avantajele controlului periodic la sani

12 septembrie 2017
Share
Avantajele controlului periodic la sani

Controlul periodic la sani poate salva vieti. Femeile care isi fac periodic un control al sanilor au ocazia ca, in cazul in care apar modificari, sa le detecteze din timp si sa fie mai usor vindecabile. Cancerul la san este cea mai intalnita forma de cancer in randul femeilor.

Anual, mor 500.000 de femei din intreaga lume din cauza acestei boli. De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) indeamna femeile sa mearga periodic la control, amintindu-le ca cel mai bine poti lupta cu cancerul la san descoperindu-l la timp. In aceasta situatie, sansele de vindecare sunt de peste 80%. In cazul persoanelor tinere, cancerul la san este mai greu detectabil si mai agresiv.

Care metoda este mai buna?

Orice femeie ar trebui sa-si autoexamineze sanii o data pe luna. Scopul principal este acela de a se familiariza cu ceea ce este „normal” pentru sanii ei, iar in cazul in care apare ceva diferit, sa poata alerta medicul. Totusi, autoexaminarea sanilor nu este suficienta. Periodic trebuie mers la medic pentru un examen clinic si, in functie de varsta, chiar pentru o mamografie.

Potrivit womansday.com, examinarea facuta de medic are avantajul ca poate detecta cancerul de tip inflamator (o forma mai rara, dar foarte agresiva a cancerului de san), care nu se vede la mamografie.

Pe de alta parte, avantajul mamografiei este ca poate detecta carcinomul ductal in situ (CDIS), care este cel mai frecvent tip de cancer neinvaziv. Acest tip de cancer este localizat in ductele sanului si nu a dezvoltat posibilitatea de a se extinde in afara sanului si rareori se prezinta ca un nodul la nivelul sanului.

Avantajele controlului periodic la sani

Cand se face examinarea?

Frecventa controalelor depinde de varsta femeii. Astfel, persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani ar trebui sa faca o data la trei ani un examen clinic al sanilor la medicul specialist senolog. Dupa 30 de ani, examenul clinic al sanilor se face anual, iar la acesta se adauga si o ecografie mamara. Dupa 40 de ani, femeile ar trebui sa faca, tot anual, si o mamografie bilaterala.

Controlul medical ar trebui sa se faca dupa menstruatie, cand sanii sunt mai putin sensibili si densi.

Semne de ingrijorare

Daca v-ati autoexaminat sanii si ati descoperit unul dintre urmatoarele lucruri, este cazul sa va programati la medic:

–        un nodul sau o zona de tesut ingrosat la oricare dintre sani;

–        un nodul sau o umflatura la oricare dintre axile;

–        o modificare de marime sau forma a unuia sau ambilor sani;

–        secretie la nivelul oricaruia dintre mameloane;

–        neregularitati ale pielii de la nivelul sanilor;

–        o iritatie pe sau in jurul mamelonului;

–        o schimbare in aspectul mamelonului, ca si cum s-ar cufunda in interiorul sanului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.