Revista care te menține sănătos

Analize medicale

Alergiile respiratorii: investigatii necesare

5 martie 2012
Share

Boala alergica este din ce in ce mai frecventa. In prezent, 25% din populatie prezinta istoric de diverse forme ale reactiilor alergice. Cel mai des intalnite alergii sunt cele determinate de alergenii respiratori (acarieni, mucegaiuri, polenuri, epitelii de caine, pisica) si se manifesta ca rinite, rinoconjunctivite, sinuzite sau astm bronsic alergic.

 

Care sunt simptomele unei alergii respiratorii?

Principalele cauze ale unei alergii respiratorii sunt:

  • Stranut, mancarime la nivelul nasului (prurit nazal), rinoree apoasa, nas infundat (obstructie nazala bilaterala, alternanta), sugerand rinita alergica;
  • Mancarime in cerul gurii (prurit palatinal) si la nivelul urechii (prurit otic);
  • Oboseala, durere de cap (cefalee), lipsa poftei de mancare (anorexie), scaderea sau lipsa mirosului (hiposmie sau anosmie);
  • Tuse seaca, respiratie suieratoare (wheezing), senzatie de sufocare (dispnee) sau de constrictie a pieptului (constrictie toracica).Toate aceste simptome ale alergiilor sunt reversibile spontan sau cu tratament, sugerand astmul alergic.

Persoanele care acuza astfel de simptome ar trebui sa solicite un consult alergologic si, sub indrumarea medicului specialist alergolog, sa efectueze investigatii specifice adecvate fiecarui caz pentru identificarea corecta si relevanta a sensibilizarii alergice.

 

Anticorpii IgE, identificati si dozati prin teste alergologice

Alergia este cauzata de formarea in organism a unor anticorpi speciali numiti IgE specifice fata de unul sau mai multi alergeni. Acesti anticorpi pot fi identificati si dozati prin teste alergologice (exista mai multe teste, nu unul singur!). Se pot efectua teste alergologice fie cutanat (tehnica prick), fie prin recoltare de sange si tehnici specifice de laborator.

 

Testarea cutanata prick, cel mai des utilizata

Aceasta foloseste solutii standardizate de alergeni pentru testare, este cea mai ieftina si mai rapida (rezultatele se obtin in 15-20 de minute), fiind mai bine corelata cu adevaratele sensibilizari alergice relevante pentru simptomele pacientului. Aceasta analiza pentru depistarea alergiilor este  non-agresiva, nedureroasa daca este efectuata corect, in legatura cu istoricul alergic al pacientului si cu stadiul prezent de boala. Pentru o buna interpretare, este nevoie de intreruperea oricarui tratament antialergic cu minimum 3 zile anterior testarii si absenta oricaror leziuni sau afectiuni cutanate la nivelul locului de testare. Testarea cutanata prick se poate efectua la orice varsta, inclusiv la copiii mici, varsta minima fiind dictata de colaborarea copilului la aplicarea si sustinerea picaturilor de testare timp de 15 minute fara a fi sterse.

 

Testarea alergologica din sange, metoda invaziva

Este indicata doar pentru pacientii la care nu se pot respecta conditiile testarii cutanate corecte. Aceasta presupune investigatii invazive (recoltare de sange venos), este mult mai scumpa, iar rezultatele se obtin, in functie de laborator, in cateva zile. Exista tehnici diferite de laborator care identifica fie individual anticorpii de alergie pentru un singur alergen, fie pentru un grup de alergeni (de exemplu, analizele numite Panel 20 alergeni).

 

Testele cutanate vs. testele sangvine pentru alergii

Testele sangvine nu sunt superioare ca sensibilitate si specificitate testelor cutanate, de multe ori necesitand o interpretare corecta a relevantei lor in functie de simptomele pacientului. Masurarea nivelului seric de IgE total nu este foarte  valoroasa pentru stabilirea diagnosticului de alergie, fiind doar orientativa. Exista multi pacienti alergici cu IgE total normal.

 

Testarea functiei pulmonare prin spirometrie

Pentru pacientii cu alergie respiratorie se impune, de cele mai multe ori, si investigarea functiei pulmonare, cea mai utilizata fiind spirometria si/sau Peakflowmetria. Spirometria masoara, cu ajutorul unui aparat numit spirometru, volumele si debitele de aer pe care le mobilizeaza plamanul unei persoane la un moment dat. Este o metoda neinvaziva, usor de realizat, ieftina, reproductibila. Prin aceasta investigatie se evidentiaza mai ales obstructia cailor respiratorii, severitatea si reversibilitatea acesteia la tratament bronhodilatator. Este esentiala pentru diagnosticul si evaluarea severitatii astmului bronsic.

Toti pacientii cu rinita si rinosinuzita alergica ar trebui sa efectueze spirometria, pentru ca aceste afectiuni se asociaza foarte des cu astmul bronsic. Investigatiile imagistice, radiografiile standard, CT, RMN nu sunt de regula necesare la pacientii cu alergii respiratorii.

Dr. Monica Schifirnet,
Medic primar alergologie si imunologie clinica,
Clinica Gral Medical Colentina,

(in incinta Spitalului Colentina)
Tel./fax: 021/317.83.95
www.gralmedical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.