Revista care te menține sănătos

Analize medicale

4 cele mai importante teste screening recomandate femeilor

9 mai 2011
Share

Testele screening au rolul de a depista afectiunile severe in stadii incipiente, astfel incat pacientii sa poata beneficia de tratament curativ.

Datorita acestor teste, sansele de vindecare sunt mult mai mari decat daca afectiunea ar fi fost descoperita in ultima faza de evolutie. In plus, acestea ofera si o stare de siguranta atunci cand rezultatele sunt negative.

Testele screening se realizeaza in functie de varsta si de factorii de risc individuali pentru anumite boli.

Citologia Babes-Papanicolau, indicata mai ales femeilor active sexual

De exemplu, femeile active sexual trebuie sa se prezinte la medicul ginecolog o data pe an pentru un control si citologia Babes-Papanicolau. Cea din urma are scopul de a depista leziunile precanceroase de la nivelul colului uterin cu risc de evolutie catre cancer si chiar pe cele canceroase care, descoperite in faza incipienta, pot fi vindecate. In cazul in care rezultatele a trei teste efectuate consecutiv sunt negative, testarea se poate efectua la interval de 2-3 ani, insa vizita la ginecolog se va face tot anual.

Ecografia mamara, recomandata femeilor pana in 40 de ani

De asemenea, tot femeilor tinere li se recomanda de obicei si teste serologice pentru depistarea precoce a bolilor cu transmitere sexuala (BTS), de genul: gonoree, sifilis, candidoze, infectie HIV, Trichomonas vaginalis ori Chlamydia Trachomatis. Daca acestea sunt descoperite din timp, se poate preveni alterarea functiei reproductive si chiar sterilitatea. O alta analiza indicata adolescentelor si femeilor pana in 40 de ani este ecografia mamara. In plus, nu uitati de autoexaminarea lunara a sanilor, procedeu care se face intre a 7-a si a 14-a zi a ciclului menstrual, cand bustul este mai putin tensionat.

Colonoscopia, obligatorie dupa varsta de 50 de ani

Reprezentantele sexului frumos care au trecut de 40 de ani trebuie sa efectueze o mamografie, cel putin o data la doi ani. Aceasta este o investigatie radiologica a glandei mamare, scopul ei fiind depistarea precoce a leziunilor maligne. De asemenea, femeile au in continuare obligatia de a face testul Papanicolau, anual, pana la 65 de ani. Odata cu varsta de 50 de ani, uneori si mai devreme, se impune ca pacientele sa realizeze, la interval de 1-2 ani, testul Hemocult care depisteaza sangerarile in scaun. Totodata, este indicata si colonoscopia care, desi este o metoda invaziva destul de neplacuta, poate descoperi din timp cancerul colo-rectal.

Dupa 65 de ani faceti testul DEXA pentru osteoporoza

Dupa 65 de ani insa, femeile sunt predispuse la osteoporoza. Astfel, este recomandat testul DEXA pentru determinarea leziunilor de osteoporoza. Acesta este extrem de important deoarece, cu ajutorul lui, se evalueaza densitatea minerala osoasa. In cazul in care pacienta prezinta factori de risc (menopauza precoce, fumatul, bolile endocrine, sedentarismul, indicele de masa corporala mic, istoric familial sau tratamente cortizonice prelungite), testul poate fi facut si mai devreme, la indicatia medicului.

Analize indicate tuturor categoriilor de varsta

Exista insa si anumite analize care sunt indicate tuturor categoriilor de varsta:

  • Serologia pentru virusurile hepatice, determinarea markerilor de infectie cu virusurile hepatice B si C facandu-se periodic;
  • La fel de des se investigheaza si diabetul zaharat, dislipidemiile sau disproteinemiile, analizele specifice acestora fiind: glicemia, colesterolul total, HDL-colesterol, LDL-colesterol, lipidele totale si trigliceridele;
  • Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si a complicatiilor acestora, se monitorizeaza periodic tensiunea arteriala;
  • Consultul oftalmologic are ca scop depistarea precoce a glaucomului (cresterea presiunii intraoculare care poate evolua catre pierderea vederii). El se recomanda la interval de 2-4 ani pana la varsta de 40 de ani, la interval de 1-3 ani intre 40 si 54 de ani, o data la un an sau doi intre 55 si 64 de ani, si chiar la 6-12 luni dupa 65 de ani;
  • La fel de important este si screeningul pentru melanomul malign, cea mai agresiva forma de cancer a pielii, cu cea mai mare rata de metastazare.

Text: Cristina Ionescu

Consultanti: Dr. Cristina Staicu,

Medic specialist medicina de familie,
MedLife (021/9646) si

Marius Mindroc,

Medic rezident obstetrica-ginecologie,

Spitalul Universitar de Urgenta „Elias”

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.