Revista care te menține sănătos

Știri

Amintirile ne tin de cald… la propriu

7 decembrie 2012
Share

Dupa cum bine se poate observa, intunericul isi revendica ore bune din zi, iar temperaturile scad pe zi ce trece. In aceasta perioada, toti incercam sa ne incalzim prin diferite metode: fie cu un ceai fierbinte, fie cu un pulover in plus.

Expertii in psihologie sunt de parere ca si amintirile, care invoca o anumita stare de nostalgie, pot contribui la echilibrarea temperaturii corpului.

Cercetatorii de la Universitatea Southampton au realizat un experiment, ale carui rezultate au fost publicate ulterior in jurnalul Emotion, prin care si-au propus sa afle efectele emotiilor rezultate in urma unor evenimente intamplate in trecut asupra reactiilor pe care le putem avea la senzatia de frig sau caldura.

Concluzia este pe cat de simpla, pe atat de bizara: se pare ca atunci cand ne amintim lucruri care ne transmit un sentiment de nostalgie, de dor fata de evenimentele petrecute, corpul nostru reactioneaza, in sensul ca sangele circula mai repede, acest lucru imbunatatind circulatia sangvina spre extremitati, respectiv maini si picioare, oferindu-ne senzatia de caldura.

Pe langa efectul de reglare a temperaturii corpului, aceasta metoda inedita, de transpunere intr-un eveniment din trecut, ar putea juca un rol important pe viitor, deoarece ar putea ameliora unele simptome specifice tulburarilor emotionale.

Paula Rotaru

Sursa: www.southampton.ac.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.