Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Trucuri simple pentru a scapa de alergenii din casa

1 iulie 2015
Share

Simptomele alergiilor sezoniere, cum ar fi congestia, nasul infundat, mancarimea ochilor, dau mari batai de cap celor care sufera de ele. Acestia sunt tentati sa se incuie in casa si sa astepte sezonul urmator, insa acest lucru nu este posibil.

Statul in casa nu va ameliora neaparat starea, pentru ca si alergenii din interior (mucegaiul si acarienii) pot declansa aceleasi reactii. Vestea buna este ca puteti scapa de acesti alergeni pentru a respira cu usurinta chiar si in casa. Iata care sunt principalii alergeni din locuinta si ce puteti face in acest sens.

Alergenii din dormitoare si sufragerie

Studiile au demonstrat ca acarienii sunt mult mai raspanditi in dormitor, spre deosebire de restul camerelor, iar aspiratorul nu este suficient pentru a mentine acarienii (microorganisme care se hranesc cu celulele moarte ale pielii si se dezvolta in mediile calde si umede) la distanta. Pernele, mochetele sau cuverturile sunt medii propice pentru acarieni. Daca sunteti alergici, ar fi de preferat sa renuntati la covoarele in a caror textura se depune foarte mult praf, sa alegeti, in schimb, rogojini care se curata foarte usor cu apa calda sau covoare din bambus.

Cuverturile trebuie si ele spalate in fiecare saptamana, iar daca aveti tablouri, este neaparat nevoie sa le stergeti tot timpul. Daca aveti animale de companie, tineti-le cat mai departe de zonele unde va odihniti/dormiti si nu uitati sa curatati mereu in urma lor. Incercati si aspiratoarele cu filtrare prin apa.

Alergenii din bucatarie

Gandacii de bucatarie pot declansa alergii, asa ca este foarte important sa pastrati curatenia. Spalati vasele, stergeti blaturile si curatati podelele saptamanal. Indicat ar fi sa utilizati produse de curatare fara parfum, pentru ca unele dintre acestea pot deveni iritante pentru persoanele cu alergii. Nu lasati niciodata afara alimentele fara sa fie acoperite, curatati frigiderul si aruncati gunoiul in fiecare zi si alimentele expirate.

decupat secundara baia si subsoluluBaia si subsolul

Mucegaiul apare in locurile unde este umezeala, iar baia este prima vizata. In baie este indicat sa folositi vopsea si nu tapet, pentru ca mucegaiul se poate dezvolta sub el. Verificati zonele de sub cada si chiuveta, pentru ca acestea pot reprezenta un pericol. Asigurati-va ca veti curata cu regularitate sau veti schimba perdelele de la dus pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului, iar dupa ce faceti dus, aerisiti. Nu lasati reviste, carti sau ziare in baie – hartia absoarbe umezeala si, astfel, mucegaiul se poate intinde. Daca aveti si un subsol, investiti intr-un dezumidificator pentru a indeparta excesul de umiditate din aer. Nu depozitati mobila sau lucruri care intretin umezeala. Verificati periodic zonele precum scarile, marginile ferestrelor unde se poate forma mucegaiul.

Mare atentie si la curte

Chiar daca aveti o curte mica in jurul casei, ea trebuie sa fie curata. Si acolo se poate forma mucegai. Tineti animalele in curte si spalati-le pe labute inainte de a intra in casa. Daca va place gradinaritul, nu trebuie sa renuntati la aceasta pasiune din cauza alergenilor. Din fericire, plantele cu flori colorate si parfumate conduc foarte rar la aparitia alergiilor, deoarece insectele si pasarile, nu vantul, transfera polenul.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.