Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Animalele de companie: sursa de alergeni

12 martie 2013
Share

Animalele de companie sunt prietenii de nadejde ai omului, insa daca suferiti de astm sau alergie, se pot transforma in cei mai mari dusmani. De obicei, este recomandat ca oamenii cu astfel de afectiuni sa nu tina un animal de companie in casa, in special pisici.

Exista totusi mai multe modalitati de a reduce alergenii proveniti de la blana/parul animalelor de companie din propria casa. In primul rand, nu trebuie sa le tineti in camerele in care dormiti. Copiii cu alergie ar trebui sa evite sa atinga prea des animalele de companie, si daca totusi intra in contact cu ele, trebuie sa se spele pe maini dupa fiecare atingere.

Restrictionarea accesului cainilor si pisicilor mai ales in camerele unde pe jos exista covoare este neaparat necesara. In camerele unde exista parchet este mult mai usor de facut curatenie, astfel veti fi mai feriti.

Nu lasati animalele de companie in pat sau pe canapea

 

Aceasta este una dintre regulile de baza, mai ales pentru sanatatea familiei dumneavoastra. Oricat de dragalase ar fi, nu trebuie sa le lasati sa se urce pe canapea, in pat, pe mobila etc. Orice patura si perna care intra in contact cu cainii sau pisicile din casa trebuie neaparat curatate, spalate. De asemenea, evitati cat mai mult sa ii transportati cu masina, lasandu-i in voie pe bancheta din spate. Cel mai indicat este ca animalul sa aiba un loc al sau, bine stabilit.

Faceti curatenie!

 

Daca stergeti praful frecvent, daca faceti curat cat mai des, parul lor nu se mai strange in cantitati asa mari, iar acarienii vor fi si ei tinuti la distanta. Aspiratoarele dotate cu vacuum sunt foarte indicate in cazul in care tineti in casa un animal de companie. Si cel mai bine ar fi sa faceti curat cand membrii familiei care sufera de alergie nu sunt acasa. Inlocuiti cat mai des filtrele aparatelor de aer conditionat.

Cercetarile arata ca, daca veti face frecvent baie cainelui pe care il cresteti in casa, acest lucru ar putea reduce numarul de alergeni intalniti in blana lui. Un studiu realizat in anul 1999 si publicat in Jurnalul de Imunologie si Alergie Clinica a aratat o comparatie intre nivelul de alergeni inainte de baie si dupa. S-a folosit un sampon impotriva alergenilor. In urma studiului s-a descoperit ca nivelul de alergeni a scazut cu pana la 85%, insa a crescut dupa primele trei zile, ceea ce sugereaza ca este nevoie sa spalati cainii macar o data pe saptamana.

De asemenea, nu uitati sa curatati custile animalelor de companie mai micute, precum hamsterii, porcusorii de Guineea, iepurii. De obicei, animalele care stau in custi sunt mai putin problematice din punct de vedere al alergenilor, cu toate acestea insa, macar o data pe saptamana, spalati-le. Explicati-le copiilor ca animalele de companie sunt o responsabilitate foarte mare, ca au nevoie de ingrijire si atentie zilnica si ca doar joaca nu compenseaza aceste nevoi.

Ruxandra Raica

Sursa: www.health.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.