Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Alergia la arahide: atentie ce produse consumati!

20 martie 2012
Share

Mai mult de 3 milioane de oameni din SUA au alergie la arahide, alergie deosebit de periculoasa, deoarece exista foarte multe mancaruri si mai ales dulciuri care pot contine arahide, fara ca macar sa se banuiasca acest lucru. Este foarte putin probabil ca o persoana sa nu fie alergica si la alte produse din categoria mentionata.

Acest tip de alergie este una dintre cele mai grave alergii alimentare, putand duce la deces. Reprezinta o reactie a sistemului imunitar la proteinele din arahide. Desi in Europa exista mai putine cazuri, cel mai indicat este sa fiti previzibili.

Alergia se manifesta prin inrosirea pielii, probleme de respiratie, lesin. Trebuie sa fiti extrem de atenti la produse precum ciocolata, inghetata, nuga, praline, unt de arahide, iaurturi cu muesli si cereale, arahide glazurate, briose, batoane din cereale, prajituri, torturi si lista poate continua. Nu sunt de neglijat nici produsele cosmetice. Atentie si la denumirile arahidelor din alte tari!

 

Alergia la arahide se poate mosteni!

Avand in familie un frate sau un parinte cu o astfel de alergie, nu inseamna neaparat ca veti avea si dumneavoastra. Cu toate acestea, o echipa de cercetatori a identificat o modificare genetica ce poate tripla riscul alergiei la arahide. Este vorba de o gena legata de filagrina, proteina aflata in stratul granulos al epidermei. De asemenea, in cadrul unui alt studiu din anul 2000, cercetatorii au studiat fenomenul asupra perechilor de gemeni care impart acelasi ADN si s-a ajuns la concluzia ca exista un risc de 64% ca cei doi sa fie alergici la arahide.

Totodata, sansele unui copil de a dezvolta o alergie severa la arahide cresc in mod semnificativ daca mama le consuma in lunile de sarcina. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea John Hopkins din SUA, bebelusii ai caror mame au consumat arahide cel putin de doua ori pe saptamana in timpul sarcinii erau de trei ori mai predispusi sa faca o alergie la ele.

 

Alergic la arahide, dar nu si la uleiul de arahide?

Poate parea ciudat, dar este adevarat. Foarte multe persoane care au alergie la arahide pot consuma linistite mancaruri gatite cu ulei de arahide. Nimeni nu stie cum se poate intampla acest lucru, insa se presupune ca ar avea o legatura cu proteinele din arahide, prezente si in ulei.

Daca vreti sa evitati simptomele anafilaxiei (cea mai grava forma de alergie care afecteaza intregul organism), precum umflarea nasului si a limbii, probleme de respiratie, stari de voma si de lesin, cel mai bine este sa evitati complet arahidele si produsele ce pot contine urme de arahide. Pentru a diagnostica alergiile, apelati la medicul alergolog care va realiza un set complet de analize!

 

Ruxandra Raica

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.