Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Alergiile sezoniere. 8 trucuri pentru a reduce simptomele

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
20 aprilie 2023
Share
Alergiile sezoniere. 8 trucuri pentru a reduce simptomele

Primavara si inceputul verii sunt perioadele in care alergiile respiratorii dau batai de cap persoanelor in cauza. Pe masura ce copacii incep sa infloreasca, iar polenul este in aer, persoanele alergice isi incep ritualul anual de simptome specifice.

Conform statisticilor americane, aproximativ 30 de milioane de persoane sufera din cauza stranuturilor, secretiilor nazale (rinoree) si ochilor „rosii”, cu senzatie de mancarime. Alergiile sezoniere pot duce la rinita alergica cronica, sinuzita cronica, astm bronsic alergic, conjunctivita alergica cronica. Odata instalata, alergia persista toata viata, insa este foarte importanta gestionarea corecta a simptomelor. Desi nu exista un tratament magic pentru alergiile sezoniere, exista mai multe moduri prin care putem ameliora simptomele. Iata cum.

1. Evitati vremea ploioasa

In masura in care este posibil, evitati sa efectuati anumite activitati cand ploua. Ploaia favorizeaza plutirea polenului prin aerul pe care il inspirati. De asemenea, planificati activitatile in aer liber dupa-amiaza sau seara. Particulele de polen sunt mai frecvente dimineata.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Aquamare spray nazal hipertonic de la Assista, recomandat în congestia nazală provocată de infecţii, sinuzită sau alergii.

2. Inchideti ferestrele si apelati la aerul conditionat

Primavara suntem obisnuiti sa lasam ferestrele deschise mai mult timp. Insa, in cazul persoanelor alergice, acest lucru poate fi extrem de daunator, deoarece polenul de afara intra si in casa, intensificand simptomele alergiei. Este recomandat sa inchideti ferestrele si sa dati drumul la aerul conditionat. Acesta filtreaza pana la 99% din polenul din aer. In masina, alegeti optiunea de „recirculare” a aerului atunci cand dati drumul la aerul conditionat, pentru a mentine aerul filtrat fara a-l trage pe cel din exterior.

3. Luati antihistaminice

Medicamentele antihistaminice reduc simptomele alergiei, in special cele nou aparute care, in comparatie cu cele de tip vechi, nu produc somnolenta. Antihistaminicele reduc cantitatea de histamina care creste in timpul unei reactii alergice, producand simptomele specifice alergiilor.

4. Apelati la picaturile de ochi…

Daca mancarimea de la nivelul ochilor va produce neplaceri, administrati de doua ori pe zi picaturi de ochi antihistaminice. Purtati lentile de contact? In acest caz, intrebati medicul ce picaturi sunt indicate. Probabil va va recomanda picaturile care trebuie lasate sa actioneze in timpul noptii, ce se administreaza la 24 de ore. 

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy, care au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

5. … si la sprayurile antihistaminice

Acestea reprezinta un ajutor rapid si eficace. Spray-urile nazale actioneaza local la nivelul nasului si indeparteaza simptomele. O pulverizare sau doua amelioreaza simptomele in 20-30 de minute, efect ce dureaza aproximativ 12 ore.

alergiile sezoniere

6. Folositi steroizi nazali

Corticosteroizii reduc inflamatia si intrerup stranutul si secretia nazala, insa trebuie administrati zilnic. Acestia diminueaza inflamatia si reprezinta tratamentul preferential pentru alergiile sezoniere.

7. Medicamentele pentru imunitate ajuta

Aceste medicamente noi ce contin alergeni se dizolva sub limba, antrenand organismul sa nu reactioneze atunci cand intra in contact cu alergenii. Tratamentul trebuie initiat cu 12 saptamani inainte de debutul sezonului cu alergii. Exista insa si posibilitatea sa nu combata toti alergenii.

8. Desensibilizarea alergica

Desensibilizarea alergica sau imunoterapia specifica reprezinta prima linie in tratarea bolilor alergice. Imunoterapia specifica presupune administrarea controlata a unor doze de alergen, pentru a creste toleranta la acel alergen. Este singura terapie ce intervine in mecanismul de producere a bolii. Celelalte terapii se bazeaza pe blocarea sau diminuarea manifestarilor clinice ale bolilor alergice.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.