Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Afectiunile respiratorii. Tratati-le cu tincturi! 2

7 septembrie 2011
Share

Este important sa ne pregatim din timp organismul pentru anotimpul rece. In acest sens, va recomandam cateva dintre plantele care cresc imunitatea nespecifica si ajuta in lupta cu infectiile respiratorii atat de frecvente odata cu venirea frigului.

Virozele, gripa, rinofaringitele, bronsitele acute si cronice, traheobronsitele, laringitele, faringitele, amigdalitele, pneumonia, tusea iritativa (uscata sau cu expectoratie) pot fi prevenite sau ameliorate cu ajutorul tincturilor.

 

Plante benefice in afectiunile respiratorii

Tincturile reprezinta o forma de administrare cu efecte rapide si puternice. Indicat este sa utilizam aceste plante in tincturi compuse, deoarece actiunea terapeutica este mai puternica. Astfel:

  • Echinacea are efecte dovedite imunostimulatoare si imunomodulatoare, antivirale si antiinflamatoare;
  • Plantele aromatice (ardei iute, coriandru, fenicul, ceapa, cimbru, hrean, busuioc, scortisoara, cuisoare) sunt folosite pentru efectele antifebrile, antiseptice si antibiotice, cunoscute din cele mai vechi timpuri. Actioneaza asupra bacteriilor si virusurilor, fluidifica secretiile bronsice, usureaza expectoratia, amelioreaza tusea si decongestioneaza caile respiratorii;
  • Fructele de coacaz, rizomii de ghimbir, extractele din muguri de plop, iarba-mare, coada-soricelului, mesteacan, musetel, nalba mare cresc rezistenta organismului, elimina disconfortul respirator, scad febra, usureaza expectoratia, avand actiune bronhodilatatoare si mucolitica.

In general, este recomandata administrarea tincturilor de 2-3 ori pe zi (in functie de varsta), o jumatate de lingurita sau o lingurita diluata intotdeauna in aproximativ 200 ml de apa sau ceai.

 

Preventiv, tincturile se administreaza aproape o luna

In cazul persoanelor cu deficiente ale sistemului imunitar la care se declanseaza frecvent infectii respiratorii sau forme grave, al celor care lucreaza in colectivitati si au susceptibilitate crescuta la imbolnaviri, al copiilor sau varstnicilor cu infectii respiratorii recidivante, se poate face o cura preventiva de aproximativ 21-30 de zile.

 

In cazul bolilor respiratorii acute, se administreaza 3 luni

In scop curativ, se face o cura de 10-14 zile inca de la aparitia primelor semne de boala, ceea ce duce la scurtarea perioadei bolii, diminuarea simptomatologiei si prevenirea complicatiilor. In cazul bolilor respiratorii cronice se recomanda o cura de 3 luni cu diverse amestecuri de tincturi adecvate.

 

Cele mai eficiente tincturi pentru tratamentul afectiunilor respiratoriila ultimul intertitlu result

  • Tinctura de hrean se administreaza intern (30 picaturi de 1-2 ori/zi) si ajuta la scaderea febrei, la stimularea transpiratiei, este antiseptica, expectoranta, antialergica. Extern (15 picaturi diluate in 50 ml apa fiarta si racita), este folosita sub forma de gargarisme in cazul faringitelor, al amigdalitelor.
  • Extractele de catina (fructe, muguri, scoarta, mladite), in amestec cu vitamine antioxidante (A, C, E) si minerale (seleniu, magneziu, calciu), confera produsului actiune antioxidanta, de stimulare a imunitatii, efecte antiinflamatoare, antibacteriene, tonice. Se face o cura de 30 de zile cu 1 lingura de tinctura, de 3 ori/zi, diluata in 100-200 ml apa.
  • Tinctura de macese creste rezistenta organismului la imbolnaviri si ajuta la scaderea febrei, deoarece macesele contin multa vitamina C si bioflavonoide, provitamina A, vitaminele B1, B2, E, K si PP.
  • Tinctura de propolis are actiune imunostimulatoare si antioxidanta, antibacteriana, antivirala, antiinflamatoare, antiseptica. Intern, se administreaza 10-30 de picaturi, de 2-3 ori/zi (in functie de varsta si afectiune), iar extern se fac gargarisme cu tinctura diluata in apa.
  • Tinctura de usturoi se foloseste atat profilactic, cat si curativ in diverse infectii respiratorii. Se administreaza de 2 ori/zi cate 10-15 picaturi intr-o cescuta cu lapte sau ceai, dupa mese, in cure de 4-5 zile.

 

 

Dr.  Ruxandra Constantina,

Medic specialist medicina de familie,

Competenta apifitoterapie

Medica RD Esthetic

Tel.: 0734 410 417

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.