Revista care te menține sănătos

Digestie

Afectiunile pancreasului: semnale de alarma

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
29 noiembrie 2023
Share
  • Pancreasul este un organ situat in abdomenul superior, in spatele stomacului. Principalele functii sunt productia de enzime digestive si productia de insulina, hormon ce regleaza metabolismul energetic al glucozei in tesuturi. Afectiunile pancreasului au un impact pronuntat asupra sanatatii.

    Exista o varietate de afectiuni ale pancreasului, cum ar fi: pancreatita acuta, pancreatita cronica, pancreatita ereditara si cancerul pancreatic. Semnele si simptomele in cazul bolilor pancreatice depind de cauza afectiunii si de stadiul acesteia – acuta sau cronica –, precum si de caracteristicile individuale ale pacientului. De asemenea, simptomele pot varia si in functie de varsta pacientului si de rata proceselor metabolice, dar nu se coreleaza cu sexul. Simptomele bolilor pancreatice sunt similare atat la femei, cat si la barbati.

    Simptome nespecifice

    In cazul afectiunilor pancreatice, digestia si absorbtia substantelor necesare organismului sunt perturbate, fiind insotite de anumite simptome, dintre care multe nu sunt specifice (mai ales in stadiile incipiente). In prezenta simptomelor, medicul poate suspecta o afectiune pancreatica, dar pentru a stabili diagnosticul este necesara si efectuarea unor investigatii paraclinice.

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Efi-Digest; un supliment alimentar cu activitate enzimatică ridicată, pe bază de pancreatină, util în ameliorarea tulburărilor digestive cauzate de excesul culinar; îmbunătăţirea digestiei.

    Afectiunile pancreasului: semnale de alarma
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/afectiunile-pancreasului-semnale-de-alarma/
    Pancreatita acuta, o urgenta medicala

    Pancreatita acuta reprezinta un episod temporar de inflamare a pancreasului. Cea mai frecventa cauza de aparitie a pancreatitei acute este complicatia litiazei biliare care apare, de cele mai multe ori, pe fondul unui exces alimentar sau de alcool. Varsta medie a primului episod de pancreatita acuta asociata cu un consum de alcool este de 40 de ani, in timp ce varsta medie de aparitie a pancreatitei acute asociata cu litiaza biliara este de 69 de ani. Printre formele clinice de pancreatita acuta se numara:

    • Pancreatita edematoasa
    • Pancreatita hemoragica
    • Abcesul pancreatic
    • Pancreatita necrotica, ce presupune moartea totala sau partiala a tesutului
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/afectiunile-pancreasului-semnale-de-alarma/
    Cum se dezvolta pancreatita cronica?

    Aceasta se poate dezvolta dupa mai multe episoade de pancreatita acuta. In cazul acestei forme de pancreatita, inflamatia este prezenta o perioada mai lunga de timp si cauzeaza numeroase daune pancreasului. Astfel, tesutul normal al pancreasului este inlocuit treptat cu tesut cicatricial. Ca urmare, productia de enzime este intrerupta si exista o deficienta a hormonului insulina.

    Pancreatita cronica se manifesta prin durere in partea dreapta si stanga sub coaste, greata, modificari ale scaunelor, flatulenta. Persoanele cu pancreatita cronica au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat in viitor.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/afectiunile-pancreasului-semnale-de-alarma/
    5 semne frecvente ale afectiunilor pancreatice

    Iata cele mai intalnite semne si simptome care pot indica un pancreas bolnav:
     

    1.Durerea intensa

    Forma acuta a bolii este intotdeauna insotita de durere. In functie de forma clinica (edematoasa sau necrotica), precum si de implicarea organelor si tesuturilor peritoneale in procesul inflamator, durerea este intensa, localizata la nivelul etajului superior al abdomenului. Aceasta poate aparea brusc in cazul pancreatitei acute determinata de litiaza biliara sau in cateva zile in cazul pancreatitei acute alcoolice.

    Edemul pancreasului determina aparitia durerii, ca urmare a cresterii in dimensiuni a acestuia si a comprimarii sau deplasarii organelor vecine. Necroza tesutului pancreatic poate provoca aparitia durerilor de intensitate maxima, ce necesita doze mari de medicamente analgezice. In majoritatea cazurilor, durerea localizata in zona abdominala superiora iradiaza in spate, din cauza pozitiei anatomice a pancreasului si specificitatii inervatiei.


     
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/afectiunile-pancreasului-semnale-de-alarma/
    2. Tulburarile tranzitului

    Intreruperea productiei de enzime pancreatice in procesul digestiv si scaderea eliberarii acizilor biliari duc la cresterea productiei de gaze si flatulenta, in stadiul initial al procesului inflamator al pancreasului. Insuficienta enzimatica si biliara determina, de asemenea, constipatie prelungita sau alte tulburari ale tranzitului intestinal.

    Mai mult, scaunul de culoare galben deschis, de consistenta grasoasa, care se mentine la suprafata apei poate sugera o insuficienta pancreatica.

    Enzimele, cheia unei digestii fara probleme

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/afectiunile-pancreasului-semnale-de-alarma/
    3. Greata si varsaturile

    Sunt simptome care trebuie atent monitorizate, in special daca apar in urma consumului de alimente grase. In pancreatita acuta, varsaturile, alaturi de durerea abdominala intensa, sunt cele mai importante simptome. In cazul pancreatitei cronice, greata si varsaturile pot fi periodice. Cele doua simptome pot sa apara numai dupa o incalcare a regimului alimentar, cum ar fi consumul de alimente grase, prajite sau alcool.
     

    4.Scaderea in greutate

    Daca observati ca in ultima perioada ati pierdut rapid in greutate fara sa va fi dorit acest lucru si daca asociati durere de tipul celei descrise mai sus, este posibil sa aveti probleme digestive de natura pancreatica. Exista si alte afectiuni care pot determina scaderea in greutate. De aceea, este necesar sa va prezentati la medic cat mai repede.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/afectiunile-pancreasului-semnale-de-alarma/
    5. Manifestari cutanate

    Inflamatia pancreasului poate determina aparitia unor semne cutanate. Cele mai frecvente sunt semnul Grey-Turner si semnul Cullen. Semnul Grey-Turner consta in aparitia unei coloratii albastru-rosiatice in regiunea laterala a abdomenului, mai proeminenta in partea stanga.

    Semnul Cullen sugereaza o posibila complicatie si consta in aparitia echimozelor (coloratia slab albastruie – vanataie) in jurul buricului. De asemenea, coloratia albastruie poate fi observata si la nivelul fetei. In cazuri rare, poate aparea o usoara modificare a culorii pielii in galben (icter).

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.