Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Data nasterii va poate spune daca o sa va imbolnaviti de gripa anul acesta

2 iunie 2017
Share
Data nasterii va poate spune daca o sa va imbolnaviti de gripa anul acesta

Este sezonul gripei, ceea ce inseamna ca lunile acestea foarte multe persoane vor suna la serviciu sa spuna ca sunt bolnavi. Dar ce determina posibilitatea de a ajunge unul dintre cei cu nasul infundat? In timp ce este unanim acceptat ca expunerea la virus este cauza bolii, noi cercetari sugereaza ca poti sa spui cat de grav o sa te afecteze gripa in acest sezon pe baza anului in care te-ai nascut.

Deci, cel putin s-ar putea sa aflam cat de mult ar trebui sa ne ingrijoram atunci cand afectiunea se va declansa.

Varsta nu este un factor determinant

Este posibil ca persoanele mai in varsta si cele cu un sistem imunitar slabit sa aiba mai mult de suferit, dar varsta nu este un factor determinant. In schimb, se pare ca este vorba despre tipul virusului care a declansat gripa prima data in copilarie. Daca aflati acest aspect, puteti sa va pregatiti organismul mai bine in lupta cu acest virus pe viitor.

„Este o noua era in cercetarea gripei, domeniu in care predictiile sunt foarte greu de facut. Pentru fiecare virus care este posibil sa apara, am ajuns chiar sa putem spune care grupa de varsta ne asteptam sa ajunga la spital si putem afla care grupa de varsta va fi in afara pericolului”, a declarat pentru The Guardian cercetatorul Michael Worobey de la Universitatea din Arizona.

Inainte sa mergem mai departe, trebuie discutat pe scurt despre faptul ca exista mai multe feluri de gripa care apar in urma diferitelor combinari ale proteinei hemaglutinina (H) cu enzima neuraminidaza (N). Cu siguranta recunoasteti aceste litere de la denumirea H1N1, care a provocat panica atunci cand s-a raspandit in 2009. In ciuda variatelor tipuri de virus gripal, pentru cei mai multi dintre noi ele se impart in general in doua grupe. Cel la care ne referim ca fiind primul tip de virusuri include formele H1, H2 si H5. A doua grupa este cea care a evoluat mai recent si care include formele H3 si H7.

gripa

Paternul nu este usor de prevazut

„Pana in anul 1968, era prezent numai primul tip. Apoi a doua grupa, care a evoluat din cea dintai, si-a facut aparitia si a dominat din 1968 pana in 1979, punct in care ambele tipuri au inceput sa alterneze, unul un an, altul in anul urmator. Cu toate acestea, paternul nu este atat de usor de prevazut”, informeaza acelasi The Guardian.

Dupa analiza istoricului fiselor medicale, ce dateaza inca din 1918, echipa de cercetatori americani a remarcat ca oricare dintre aceste tipuri de virusuri ar fi fost contractat de o persoana in tinerete le-a conferit o protectie pe termen lung impotriva tipului respectiv, facandu-l mai tarziu vulnerabil in fata celuilalt.

Felul in care gripa aviara se transmite de la pasari la oameni nu este pe deplin cunoscut

In timp ce aceasta descoperire poate fi folositoare celor care se imbolnavesc frecvent de gripa, in ideea ca se pot pregati in cunostinta de cauza, cercetarile pot fi folosite, de asemenea, pentru ca omenirea sa fie aparata in fata virusului gripei aviare. De fapt, oamenii de stiinta au mers chiar mai departe cu studiul acesteia, pe firul a doua versiuni diferite ale gripei aviare: H5N1, care face parte din prima grupa, si H7N9, din a doua categorie, comparand apoi rezultatele si observand cum au reactionat pacientii la virusul la care au fost expusi.

Concluzia a fost ca la cei care au interactionat cu un tip obisnuit al unui virus din prima grupa in tinerete posibilitatea de a avea nevoie de spitalizare era cu 75 de procente mai mica in cazul in care ar fi intrat in contact cu gripa aviara (H5N1), iar posibilitatea ca acesti pacienti sa moara de la boala respectiva scadea cu impresionanta cifra de 85 de procente. Cu toate acestea, felul in care gripa aviara se transmite de la pasari la oameni este inca necunoscut.

#tags   \   , , , , , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.